Soutěže: Stavba roku 2022 a Stavby Karlovarského kraje

04.03.2022

Regionální stavební sdružení Karlovy Vary, Karlovarský kraj a Statutární město Karlovy Vary vyhlašují soutěž: Stavby Karlovarského kraje

Jedná se o 21. ročník tradiční přehlídky a soutěže o nejlepší stavbu a projekt, kde jsme v uplynulých 20 letech představili 559 staveb a návrhů. Stavaři všech profesí – architekti, projektanti, zhotovitelé, investoři – pokračují i ve ztížených podmínkách v posledních letech ve svých činnostech. Ti všichni by se měli podělit o své nejlepší výsledky, stavby a projekty a předvést je veřejnosti, zároveň tím podpořit patriotismus a hrdost na krásné stavby v Karlovarském kraji. Je nutné vrátit naděje a proto pojďme ukázat, že i v době končící pandemie a současné situaci je možné realizovat stavby, které nás přežijí a budou sloužit lidem.

Do 21. ročníku soutěže lze přihlásit novostavby či rekonstrukce budov a veřejných prostor i interiéry staveb dokončené v předchozích 3 letech. Zároveň je možno přihlásit projekty, urbanistické a architektonické studie připravované k realizaci za období uplynulých 5 let. Přihlašovatelem stavby může být investor, architekt, projektant, zhotovitel i majitel. Návrhy je možné zaslati nejpozději do 30.dubna 2022.

Návrhy zasílejte pomocí formuláře:
https://www.stavbykarlovarska.cz/cz/prihlaska

Přihlášky do 30. ročníku prestižní přehlídky Stavba roku 2022 jsou otevřené do 10. června 2022

Udělení a představení titulů Stavba roku je každoročně nejvýznamnější událostí ve stavitelství a architektuře. Porota spolu s filmovým štábem opět navštíví v rámci hodnocení všechny přihlášené stavby v ČR. Porotci i rada programu se shodují v konstatování, že právě osobní návštěva všech staveb je pro práci poroty a expertů klíčová a nenahraditelná.

Nominace budou představeny na slavnostním Nominačním večeru 5.9.2022 v Dopravní hale v Národním technickém muzeu v Praze. Slavnostní galavečer Stavby roku 2022 se uskuteční 13.10.2022 tradičně v Betlémské kapli v Praze.

Držitelé titulů v roce 2022 získají unikátní symbolické křišťálové ocenění, které má podobu razítka v designu Ronyho Plesla vyrobené sklárnou Rückl. Razítko symbolicky představuje to poslední a zcela výjimečné „razítko“ v procesu celé realizace stavby.

Zcela výjimečnou příležitostí a vyvrcholením přehlídky, bude v letošním roce slavnostní galavečer 30 let Stavby roku, který se uskuteční 18.11.2022 od 20 hodin v Rudolfinu v Praze ve spolupráci s Českou filharmonií. V rámci rekapitulace budou připomenuty všechny tituly a stavby za celých 30 let trvání, této prestižní a nejdéle trvající přehlídky, zároveň se bude jednat o unikátní přehlídku 30 let samostané České republiky v rozvoji stavitelství a architektury i v rámci předsednictví v EU. Představení všech regionů a resortů proběhne v rámci mimořádného galavečera s udělením zcela výjimečných ocenění 30 let, filmovými dokumenty, ale i řadou mimořádných dalších doprovodných akcí a výstav po celý rok 2022.

Email pro další informace k přihláškám: stavbaroku@stavbaroku.cz.