19 okamžitých opatření na COVID-19

22.03.2020

Hospodářská komora ČR i na základě podnětů od podnikatelů, firem a svých regionálních poboček, včetně Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje navrhla 19 okamžitých opatření, jejichž cílem je ochránit pracovní místa v podnicích, zaměstnavatele a živnostníky před insolvencemi a zachránit české hospodářství před kolapsem. Pokud máte pocit, že v těchto opatřeních něco chybí nebo byste stávající rádi nějak doplnili, neváhejte se s Vašimi nápady obrátit na tým Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje a to buď prostřednictvím zprávy na našem facebooku nebo na emailu info@khkkk.cz. Děkujeme za Vaši spolupráci, které si velice vážíme!

 

Seznam opatření okamžité pomoci: 

1.           Státní kompenzaci náhrad mezd vyplácených zaměstnancům na překážkách v práci poskytovat přednostně tak, že zaměstnavatelům budou o kompenzovanou částku snižovány měsíční odvody pojistného na sociální zabezpečení.

2.           Úplné prominutí pojistného na sociální zabezpečení odváděného samotným zaměstnavatelem za měsíc březen (zatím). Týká se zaměstnavatelů, kteří museli uzavřít provozovnu v důsledku usnesení vlády, netýká se pojistného sraženého z mezd zaměstnanců.

3.           Příspěvek OSVČ, případně i jednatelům a statutárním zástupcům společností alespoň za dobu platnosti mimořádných opatření uzavírajících vybrané provozovny. Jako doplnění již schváleného mechanizmu náhrad mezd zaměstnancům a kompenzací těchto náhrad zaměstnavatelům.

4.           Plošné zrušení záloh daně z příjmů a pojistného pro OSVČ. Stát musí umožnit plošné zrušení záloh daně z příjmů a pojistného pro OSVČ; minimálně do podzimu 2020.

5.           Odklad pojistného na zdravotní pojištění bez penalizace. Podnikatelům by měl stát umožnit zaplatit pojistné na zdravotní pojištění minimálně o 3 měsíce později, a to bez jakýchkoliv sankcí či úroků. Týká se tzv. doplatku pojistného OSVČ a pojistného za zaměstnavatele, nikoliv sraženého z mezd samotných zaměstnanců. 

6.           Odklad pojistného na sociální pojištění bez penalizace. Podnikatelům by měl stát umožnit zaplatit pojistné na sociální pojištění minimálně o 3 měsíce později, a to bez jakýchkoliv sankcí či úroků. Týká se tzv. doplatku pojistného OSVČ a pojistného za zaměstnavatele, nikoliv sraženého z mezd samotných zaměstnanců.

7.           Úplné prominutí DPH za měsíc březen (zatím). Týká se zaměstnavatelů, kteří museli uzavřít provozovnu v důsledku usnesení vlády.

8.           Urychlit vrácení nadměrných odpočtů na DPH. Z hlediska cash flow významné zejména pro exportéry. 

9.           Státní kompenzace úroků a pokut placených bankám. Pokud se OSVČ zpozdí se splátkou úvěru bance, stát mu má polovinu úroku z prodlení a/nebo smluvní pokuty kompenzovat.

10.        Státní kompenzace úroků a pokut dodavatelům energie a síťových služeb. Pokud se OSVČ zpozdí při placení účtů za energie a další vstupy od síťových dodavatelů, stát mu má kompenzovat polovinu úroku z prodlení a/nebo smluvní pokuty.

11.        Laciné/bezúročné půjčky. Je třeba, aby stát zajistil přístup podnikatelů k laciným/bezúročným půjčkám v jednotlivých komerčních bankách, a to včetně malých provozních půjček.

12.        Shovívavost bank s dlužníky. Žádáme banky a pojišťovny, aby prokazovaly schovívavost a vstřícný přístup k dlužníkům.

13.        Sladit podávání přehledů o příjmech a výdajích OSVČ s pozdějším podáváním daňového přiznání. Zatímco podávání přiznání k dani z příjmů a placení daně je umožněno až do 1. 7., odevzdání přehledů a zaplacení doplatků pojistného zdravotním pojišťovnám a ČSSZ je plošně omezeno počátkem května 2020.

14.        Odklad a promíjení místních poplatků. Vyzýváme obce, aby podnikatelům odkládaly a promíjely místní poplatky.

15.        Alespoň částečné prominutí daně z příjmů firmám produkujícím potřebné ochranné, zdravotnické, farmaceutické, hygienické, resp. desinfekční prostředky, pokud v přiměřeně krátké době a v přiměřeném objemu zajistí produkci těchto prostředků a budou je realizovat za nákladové ceny. Alternativně umožnit takovým producentům po dobu nouze poskytovat zboží bez DPH se zachováním nároku na odpočet DPH v plné výši.

16.        Nižší DPH pro ubytovací služby. Žádáme, aby byly ubytovací služby s co nejrychlejší platností přesunuty do snížené sazby DPH (ze současných 15 % na 10 %).

17.        Odklad a promíjení nájmů placených obcím. Vyzýváme obce, aby přistoupily k promíjení nájmů a sankcí za zpožděné splácení těchto nájmů ze strany podnikatelů. Apelujeme též na shovívavost soukromých pronajímatelů vůči nájemcům-podnikatelům.

18.        Umožnit operativně a jednoduše všem živnostníkům zřídit si datovou schránku pro elektronickou komunikaci se státními orgány a dalšími institucemi.

19.        Dočasně umožnit živnostníkům, kteří nemají datovou schránku ani elektronický podpis, jednoduchou elektronickou komunikaci s vybranými státními orgány. Týká se např. oznámení o přerušení živnosti elektronickou poštou s pozdějším osobním potvrzením na živnostenském úřadě.

 

Kolik peněz bude potřeba:

Hospodářská komora odhaduje přímé výdajové položky státu v příštích třech měsících ve výši 40 až 45 mld. Kč, a to pouze na opatření, o kterých se v současnosti jedná (tedy ta opatření, která prosazuje Hospodářská komora ČR). V této sumě nejsou tedy započítána ta opatření, která již byla definitivně schválena.

Upozornění pro podnikatele k Certifikátu o zásahu vyšší moci:

Vzhledem k velkému množství dotazů podnikatelů k Certifikátu o zásahu vyšší moci zveřejňujeme aktualizované informace zde. Prostřednictvím tohoto osvědčení se může zaměstnavatel zprostit povinnosti např. k náhradě škody, jestliže bude prokázáno na základě předložené smluvní dokumentace, že se jedná o mimořádnou nepředvídatelnou a nepřekonatelnou překážku.