Cross Border Company Trip do polygonu BMW

29.02.2024

Přeshraniční setkání českých a německých firem a návštěvu testovacího polygonu společnosti BMW v Dolních Nivách u Sokolova jsme uspořádali společně s Europaregion Donau-Moldau. Možnosti zúčastnit se akce využilo více než 80 zástupců českých i německých firem.

Vývojové centrum BMW Future Mobility Development Center se rozkládá na ploše 600 hektarů. Celý areál, kde se zkouší nejrůznější technologie včetně autonomního řízení, má velmi silné zabezpečení a není možné pořizovat žádné fotografie a záběry. V současné době zaměstnává 11 kmenových a 100 externích pracovníků.

„Cílem testování tady je auta naučit co nejlépe autonomní jízdě, aby se na ně mohl člověk, řidič v provozu maximálně spoléhat. Nejvíce nehod vzniká nepozorností řidiče a tyto autonomní systémy výrazně pomáhají, aby se nehodám předcházelo,“ popsal Michal Rychlý, CEO společnosti.

Testovací centrum je tvořeno šesti tratěmi o celkové délce 25 kilometrů, z jihu na sever se vyznačuje převýšením 80 metrů. Kromě šestikilometrového dálničního okruhu je jeho součástí několik sekcí, jako například moduly pro venkovské silnice a městský provoz pro testování a zdokonalování různých technologií a systémů pro vysoce automatizovanou jízdu.

První jízdy se začaly v areálu testovat loni. Areál nyní ještě není v konečné podobě. Nicméně na ploše okolo 600 hektarů vznikly dopravní stavby nejrůznějšího typu, jsou tam úzké i široké silnice, mosty, malé i komplikované křižovatky se semafory. Figuríny lidí, dětí, cyklistů, ale i zvířat představují a simulují skutečné situace a umožňují testovat například bezpečnostní systémy aut, které umožňují v případě nebezpečí rychle zastavit a zabránit střetu.