Do konce prázdnin většina firem propouštět nebude

28.07.2020

Sedm z deseti zaměstnavatelů nepropouštělo své zaměstnance a ani to nemají v následujících dvou měsících v plánu. Propouštět se ale chystají malí zaměstnavatelé. Vyplývá to z nového šetření Hospodářské komory mezi 790 podniky.

Propouštět zaměstnance se nechystají zejména firmy ve stavebnictví, jehož rozvoj je dlouhodobě brzděn nedostatkem pracovní síly s odpovídající kvalifikací – 86 % respondentů v tomto oboru nepropouštělo, ani neplánuje v následujících dvou měsících propouštět. Stavebnictví má navíc během letních měsíců hlavní sezonu.

Propouštět se zatím nechystají ani zaměstnavatelé v osobních službách. Týká se to zejména těch, kteří se orientují na drobné spotřebitele, např. kadeřnictví, květinářství – 82 % respondentů nepropouštělo, ani neplánuje propouštět.

Z respondentů, kteří uvádějí, že v příštích dvou měsících sníží stav zaměstnanců, jich většina propustí nanejvýše každého desátého pracovníka. Propouštění 30 a více procent zaměstnanců se bude týkat spíše nejmenších podniků a firem působících v oblasti cestovního ruchu.

U zpracovatelského průmyslu, který je klíčovým sektorem tuzemského hospodářství, je zaměstnavatelů s takovým negativním výhledem jen v řádu jednotek.

Vzhledem k negativnímu vývoji české ekonomiky v posledních měsících, opožděné reakci trhu práce na vývoj ekonomiky i současným vládním programům Hospodářská komora očekává dopad vládních preventivních kroků proti šíření koronaviru a snížené domácí a zahraniční poptávky na vývoj nezaměstnanosti především v podzimních měsících.

Nasvědčují tomu i očekávání firem v oblasti poptávky. Více než dvě pětiny podnikatelů totiž předpokládají, že se do konce roku sníží poptávka po jejich zboží či poskytovaných službách.

Největší obavy z poklesu poptávky mají malé a střední podniky do 250 zaměstnanců. V tomto segmentu zaměstnavatelů má obavy z poklesu poptávky téměř každá druhá firma. V odvětvovém pohledu panují největší obavy u provozovatelů stravovacích zařízení a ve stavebnictví zejména vlivem sezonnosti.

Nicméně určitá opatrnost je příznačná ale i pro zpracovatelský průmysl. V tomto odvětví počítá se zhoršením poptávky až 38 % podniků.

Mezi firmami s více než 250 zaměstnanci očekává do konce roku zlepšení poptávky po jejich zboží či službách plná třetina z nich. Zlepšení čeká i čtvrtina firem ve zpracovatelském průmyslu. V cestovním ruchu je optimistických firem dokonce více než čtvrtina.

Do šetření se zapojilo 790 respondentů – členů Hospodářské komory, zástupců všech hlavních odvětví ze všech krajů ČR. Na anketu odpovídaly mikro, malé, střední, ale i velké podniky. Odpovědi byly přepočítány tak, aby odpovídaly velikostní struktuře členské základny Hospodářské komory (mikro, malé, střední a velké podniky).