HK ČR: Za dvojí kvalitu potravin bude stát trestat prodejce místo toho, aby pokutoval jejich původce

05.02.2020

Přestože plnou odpovědnost za uvádění potravin dvojí kvality na trh by měl jednoznačně nést výrobce – a to jak za složení potraviny, tak i za její obal – uvaluje vládní novela o potravinách a tabákových výrobcích zakazující prodej potravin ve stejném obalu, ale v různé kvalitě, sankce prodejcům. Hospodářská komora České republiky to považuje za bezprecedentní chybu, kterou musí napravit poslanci.

„Pokud je skutečným zájmem státu potírat prodej potravin dvojí kvality a trestat ty, kteří záměrně spotřebitele klamou, měl by veřejnosti i obchodníkům vysvětlit, proč za výrobky dvojí kvality nebude potrestán jejich výrobce. Vždyť ten jako jediný má kontrolu jak nad složením vyráběných potravin, tak i nad jejich obaly. Místo toho ale bude odpovědnost a až 50milionová sankce hrozit prodejci. Ten ale přece nemá výrobu potravin ani obalů pod svým dohledem,“ vysvětlil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý důvod, proč Hospodářská komora doporučuje poslancům návrh zákona upravit.

Zákonem, kterým vláda reaguje na výskyt nekalé praktiky, kdy jsou v České republice pod stejným obalem zákazníkům nabízeny potraviny lišící se svým složením v různých zemích, se přitom budou zabývat poslanci Zemědělského výboru již tuto středu.

Sankční ustanovení by se podle Hospodářské komory mělo logicky vztahovat na obchodníka tehdy, pokud je zároveň výrobcem potraviny, třeba pod privátní značkou.

Hospodářská komora zároveň připomíná, že v jiných státech podle evropského potravinového práva odpovědnost za výrobek a obal jednoznačně nese ten, kdo má jejich výrobu pod kontrolou, což logicky nejsou prodejci, ale jejich producenti. Česká republika by tak byla unikátem v Evropě a zřejmě i ve světě, kde by nebyla vyžadována kontrola kvality potravin po výrobcích potravin, ale prodejcích. „To je skoro stejná nespravedlnost, jako kdyby zákazník měl nést odpovědnost za to, že si koupil výrobek dvojí kvality,“ uzavřel Dlouhý.