Hospodářská komora: Čipy budou nejvýznamnější průmyslovou komoditou 21. století, z ČR by mohla jejich výroba udělat ekonomického lídra

19.05.2023

Vývoj a výroba čipů se musí stát jedním z hlavních pilířů budoucí ekonomiky ČR. Globální poptávka po polovodičích v příštích letech raketově poroste. Stěžejní bude i změna vzdělávacího systému, protože kvalifikovaných profesionálů má ČR velký nedostatek. Zaznělo to na kulatém stole Hospodářské komory, kterého se vedle polovodičových firem a odborníků v oboru včetně vysokých škol zúčastnili i ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová a šéf resortu průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Obecný technologický rozvoj i rozmach zelených technologií považují odborníci i Hospodářská komora za nevyhnutelnou realitu. Je proto nutné co nejrychleji učinit potřebné kroky, aby Česká republika ekonomicky obstála v evropském i globálním měřítku. Úspěšnou transformaci české ekonomiky reflektující tento trend mohou zajistit právě efektivní investice do vývoje a výroby čipů. 

„Poslední roky nám jasně ukázaly, že budoucnost všech rozvinutých ekonomik světa stojí a padá s digitalizací a rychlým technologickým pokrokem. Hlavně proto se celý svět neobejde bez vývoje a výroby kvalitních polovodičů. Pokud by se podařilo skutečně rozjet naplno tento segment ekonomiky v ČR, dojde k posunu přidané hodnoty ve výrobě a zachování průmyslové konkurenceschopnosti,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Vláda by se měla podle Hospodářské komory také zaměřit na vzdělávání odborníků a profesionálů v oboru, ale i na vhodné zapojení zahraničních expertů. „Prosazujeme celostátní program vzdělávání v oblasti polovodičů, je nezbytné vyzdvihnout strategickou důležitost a velmi výrazně posílit kompetence ČR v této oblasti. Aktuálně se na tyto obory hlásí velmi málo studentů, naše ekonomika jich přitom bude potřebovat tisíce,“ upozorňuje viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Experti během kulatého stolu upozornili také na velkou konkurenci v Evropě i ve světě. Nezbytná je proto mezinárodní spolupráce např. s Německem, které bude v dalších letech polovodičovým lídrem. „V současnosti má Evropská unie jen 4% podíl na celosvětovém duševním vlastnictví spojeném s vývojem nových polovodičových řešení. Evropa proto musí naplno využít Evropský akt o čipech a směřovat prostředky do rozvoje polovodičového průmyslu,“ dodává Stanislav Černý z Czech National Semiconductor Cluster. 

Hospodářská komora, Czech National Semiconductor Cluster a přítomné organizace po kulatém stole podepsaly deklaraci podpory polovodičů v ČR. V té mj. upozorňují, že předpověď budoucího meziročního růstu globálního trhu s polovodiči je 8 %, ze současných 662 mld. dolarů na 972 mld. dolarů v roce 2028. 

Pro ČR se podle signatářů deklarace otevírá jedinečná příležitost k aktivnímu zapojení do evropských polovodičových iniciativ s odpovídajícím potenciálem pro rozvoj průmyslu, vědy, výzkumu a vzdělávání s širokými multiplikačními efekty na zvýšení účinnosti energetických zdrojů, snižování celkové uhlíkové stopy a otevření nových příležitostí pro následné využití pokročilých polovodičových součástek.