Hospodářská komora na sněmu představila projekt, který skrze české ambasády pomůže českým IT firmám pronikat do světa

26.05.2022

Pronikat na trhy po celém světě pomůže tuzemským IT firmám nový projekt Czech Digital Solutions, který dnes poprvé představila Hospodářská komora na svém sněmu v Olomouci. Za projektem stojí silné zázemí čtveřice organizací z podnikatelského prostředí i státní správy – Hospodářské komory České republiky, Ministerstva zahraničních věcí, ICT Unie a Direct IT. 

„Novým vývozním artiklem naší země se staly špičkové české informační a komunikační technologie. Tuzemské antivirové programy používají stovky milionů lidí, prosazují se české 3D tiskárny, tituly českých autorů her kralují světovým žebříčkům prodejnosti, jsme průkopníky v měření a analyzování dat o chování zákazníků pro největší konglomeráty světa. A právě klíčové tuzemské podniky působící v oblasti ICT, jejich vyspělé technologie a inovace chceme světu představit. Chceme, aby Česká republika byla v zahraničí propagována vedle tradičních odvětví jako země špičkových ICT produktů a služeb, vysoce kvalifikovaných lidí a rozvinuté informační společnosti,“ nastínil motivaci Hospodářské komory její viceprezident a prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček.

Projekt bude v počáteční fázi generovat katalog českých IT řešení v 21 kategoriích a za pomoci 130 českých velvyslanectví a ekonomických diplomatů v zahraničí je bude nabízet státním správám, municipalitám a podnikům. Součástí spolupráce bude zprostředkování dvoustranných obchodních jednání. Do projektu vstoupilo prvních 16 firem. Přihlásit se do něj bezplatně může na stránce https://czechdigitalsolutions.cz/ kterákoli česká firma, která nabízí své IT řešení.

Organizace na projektu pracují od loňského února, kdy se Hospodářská komora a Ministerstvo zahraničních věcí dohodly na spolupráci, sdílení informací a propagaci českého IT sektoru v zahraničí. Při přípravě projektu se inspirovaly elektronickým katalogem Czech Healthcare Solutions, který od loňska nabízí tematicky zaměřené katalogy s nabídkou inovativních produktů k zajištění zdravotní péče v rozvojovém světě. 

„Do Czech Digital Solutions jsme vstoupili z toho důvodu, že řeší na straně ekonomických diplomatů jednu otázku, se kterou se ve své práci setkávali – a tou je poptávka po kontaktech a konkrétních řešeních v oblasti informačních technologií. Na straně druhé pomáhá i menším podnikům expandovat a prezentovat jejich inovativní řešení po celém světě prostřednictvím ekonomických radů na ambasádách a konzulátech,“ dodal náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.