Hospodářská komora: Návrh MPSV na vyšší nemocenskou je v současné chvíli pro firmy nepřijatelný

02.02.2021

Všeobecné zvýšení nemocenské ze 60 na 90 % denního vyměřovacího základu, jak navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí, by znamenalo enormní náklady pro zaměstnavatele, z jejichž peněz jsou v prvních 14 dnech nemoci náhrady mezd hrazeny. Hospodářská komora na to upozornila po dnešním jednání tripartity k mimořádnému příspěvku pro osoby v karanténě, jehož cílem má být větší motivace lidí k testování na covid-19. 

Komora upozorňuje na to, že mnoho firem se v současnosti potýká s hospodářskými problémy v souvislosti s uzávěrou ekonomiky kvůli koronaviru. „Skokové zvýšení nemocenské by proto mohlo pro řadu podnikatelů být ranou z milosti. Pokud stát přemýšlí, jak pomoci firmám v krizi, motivovat lidi k testování a zároveň navýšit nemocenskou, mohl by dočasně převzít úhradu náhrad mzdy v nemoci do své režie,“ reagoval prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Ani druhý návrh na navýšení mimořádného příspěvku z 250 na 500 Kč při zachování navrženého mechanismu nepovažuje Komora za schůdné řešení, které budou stejně ve finále většími daněmi muset zaplatit podnikatelé a zaměstnanci soukromého sektoru. Hospodářská komora zároveň varuje, že vyšší příspěvek může vést k nárůstu předpokládaného počtu „černých pasažérů“, kteří by mohli novou dávku zneužívat.

Diskutabilním stále zůstává také předpokládaná větší motivace obyvatel k testování a trasování v případě podezření na nákazu koronavirem díky mimořádnému příspěvku. „Z našeho pohledu stále stojíme před otázkou, zda by se v současnosti oblíbená možnost bezplatných antigenních testů neměla rozšířit i na PCR testování hrazené ze zdravotního pojištění i bez doporučení lékaře,“ uzavírá Dlouhý s tím, že firmy jsou zodpovědné a mají o prevenci covidu-19 od počátku pandemie.