Hospodářská komora ocenila, že vláda vyslyšela její požadavek na zvýšení kompenzace na 1000 korun denně

09.02.2021

Hospodářská komora vyzvala zákonodárce, aby stát živnostníkům, kterým zakázal výdělečnou činnost, stejně jako na jaře loňského roku prominul platby záloh na sociální a zdravotní pojištění. Odvody totiž živnostníci musí hradit, i přestože jim stát uzavřel provozovny a zakázal jim jako preventivní opatření proti šíření koronaviru pracovat. Hospodářská komora zároveň ocenila dnešní rozhodnutí vlády, aby osobám samostatně výdělečně činným stát vyplácel místo 500 korun dvojnásobek. 

„Stát by měl obdobně, tak jako na jaře, systémově odpustit placení záloh na sociální a zdravotní pojištění, a přiměřeně snížit i celoroční výši povinného pojistného právě proto, že to byl zásah státu, který neumožňuje drobným podnikatelům pracovat ani v té míře, aby mohli platit zálohy i jen v minimální výši,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Šéf Komory zároveň uvedl, že ačkoliv Hospodářská komora obecně podpořila záměr senátorů přiměřeně a v mezích možností státního rozpočtu navýšit kompenzační bonus pro osoby, jejichž podnikání bylo buď zcela zakázáno, nebo tak významně omezeno, že nemohou vykonávat svou výdělečnou činnost, řešení nedávno navržené Senátem, tedy navýšení pomoci z 500 na 667 korun právě kvůli odvodům, je zbytečným transferem peněz od státu k podnikatelům a pak zpět státu.

Podle něj je správné, že podpora bude vyšší, protože z 500 korun denně nelze dlouhodobě pokrývat závazky vyplývající z podnikání, ať už jde např. o splácení podnikatelských úvěrů, pojištění, energií a jiných fixních nákladů, a k tomu ještě hradit své osobní výdaje. Ke zdvojnásobení kompenzace Hospodářská komora a 127 podnikatelských svazů a asociací vyzvaly vládu 17. prosince. 

„Je zřejmé, že si tuto situaci, kdy jsou živnostníci bez příjmů ze své aktivity, nezavinili sami vlastními chybami v podnikání, ale že je jejich hospodářská „nečinnost“ způsobena administrativním zásahem státu. Doba, po kterou omezení jejich podnikání trvá, nemůže být považována za běžné či očekávatelné podnikatelské riziko, se kterým je nutno počítat,“ podotkl Dlouhý.

Stát osobám samostatně výdělečně činným placení záloh na sociální a zdravotní pojištění odpustil jen od března do srpna loňského roku. Od té doby – navzdory tomu, že vláda zakázala vybraným živnostníkům podnikat – stát platby od živnostníků vyžaduje.