Hospodářská komora podpoří většinu návrhů ODS, které mají ambici usnadnit život drobným podnikatelům

11.03.2019

Hospodářská komora České republiky oceňuje iniciativu, kterou občanští demokraté představili v 19 opatřeních na podporu živnostníků, proto občanským demokratům nabídla spolupráci na odborné úrovni, která umožní návrhy uvést v praxi. Zároveň pomůže většinu propodnikatelských bodů prosadit v legislativním procesu. Po dnešním pracovním setkání představitelů Hospodářské komory a ODS to uvedli prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a předseda ODS Petr Fiala.

„Živnostníci už řadu let slouží některým politikům jako otloukánci, oceňujeme proto jakoukoli snahu politických reprezentantů tuto situaci změnit a podnikání jim alespoň trochu usnadnit. Podle našich analýz sotva si živnostník vyzvedne živnostenský list, má vůči státu 780 povinností, a to jen ze 13 základních podnikatelských zákonů. Proto velmi vítáme, že ODS přichází s plánem devatenácti opatření, která mají drobným podnikatelům nejenže usnadnit tyto povinnosti řádně plnit, ale zároveň mají ambici jim tuto nadměrnou administrativní zátěž snižovat,“ uvedl prezident Hospodářské komory po jednání s ODS.

Na občanské demokraty ale také apeloval, aby nadále podnikatele usilovně bránili před dalšími návrhy nepřátelskými vůči podnikatelskému prostředí. Ty přicházejí nejčastěji z pera odborářů a ministerstva práce a sociálních věcí. Po zrušení karenční doby nebo razantním zvyšování minimální mzdy, aniž by byl uplatňován automatický valorizační mechanismus zohledňující predikci hospodářského vývoje, jsou přitom dnes na stole třeba zkracování pracovní doby nebo povinný pátý týden dovolené i v soukromém sektoru.

Hospodářská komora také ocenila, že se občanští demokraté a další poslanecké kluby zasadili po apelu Hospodářské komory o navýšení limitů výdajových paušálů, které byly v závěru minulého volebního období bez jakékoli konzultace s podnikatelskou veřejností sníženy na polovinu. Zároveň považuje za rozumný nedávno zveřejněný návrh ODS změnit jednací řád Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR, aby každá důvodová zpráva u zákona obsahovala i seznam nově zaváděných povinností, vyjmenování osob a institucí, kterých se nová povinnost má týkat, frekvence, s jakou ji mají plnit, a také výše sankce za neplnění povinnosti.

„Pro občanské demokraty je naprosto zásadní, aby i malý živnostník, který si nemůže dovolit platit různé poradce a právníky, měl volné ruce k podnikání. Místo toho mu je vláda ale stále více svazuje, když mu přidává další a další zátěž, další povinnosti, vymýšlí nové zákazy a příkazy. Proto hledáme rozumná řešení, jak aktivním a pracovitým lidem pomoci. Budeme i nadále s Hospodářskou komorou spolupracovat také na systému PES, který podnikatelům zpřehledňuje jejich povinnosti. Doufáme také, že získáme stejnou podporu u dalších profesních sdružení,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

ODS již dříve také uvedla, že je připravena o opatřeních usnadňujících podnikatelům život jednat i s předsedou hnutí ANO. „Ať vláda ukáže, zda má skutečný zájem řešit problémy živnostníků, nebo jde jen o politické proklamace,“ dodal Fiala.