Hospodářská komora pomáhá s návratem absolventů vysokých škol do kraje

04.05.2022

Krajská hospodářská komora Karlovarského kraj (KHK KK) pomáhá s návratem absolventů do regionu. Dosud se zaměřovala především na středoškoláky, nyní začíná cílit také na studenty vysokých škol. I proto zástupci KHK KK zamířili na plzeňský veletrh pracovních příležitostí, který již tradičně pořádá Západočeská univerzita v Plzni.

Plzeňského veletrhu se zúčastnili pracovníci KHK KK spolu se zástupci čtyř významných zaměstnavatelů. Pro studenty měli připravené pracovní nabídky také od dalších firem v regionu, některé z nich vysokoškolákům nabízely třeba i spolupráci na diplomových pracích. „Stánek jsme měli na fakultě elektrotechnické a na fakultě strojní. Celkově se o práci v Karlovarském kraji zajímala přibližně stovka studentů, z toho asi 20 z našeho regionu, přičemž cca dvě třetiny deklarovaly zájem se do kraje vrátit. Většinou zmiňovali, že zde mají zázemí a své blízké. Navíc je v rámci kraje dobrá dopravní obslužnost díky dálnici D6, a tak se nemusí lokálně omezovat,“ řekla Barbora Volfová, zástupkyně ředitelky KHK KK. „Mezi studenty, se kterými jsme hovořili, je náš kraj považován za klidnější region s krásnou přírodou a kvalitním sportovním vyžitím. Spíš sporadicky jsme se setkávali s názorem, že by se studenti do regionu nepřestěhovali, protože je zde prý menší možnost kulturního vyžití a nočního života,“ doplnila.

Zástupci KHK KK se zúčastnili veletrhu pracovních příležitostí mimo náš region poprvé, ale jistě ne naposledy. „Naším cílem je oslovovat studenty v okolních krajích. Rádi bychom proto zamířili také na veletrhy na univerzity v Ústí nad Labem nebo v Praze,“ uvedla ředitelka KHK KK Lenka Mansfeldová. Hospodářská komora se dosud zaměřovala především na středoškoláky. „Každoročně aktivně zveme studenty středních škol na veletrhy práce, které pořádáme, kde mohou navázat kontakt s potenciálními zaměstnavateli. Vytvořili jsme také aplikaci Můj život po škole, která pomáhá vybrat správnou profesi, zaměřuje se na posilovaní finanční gramotnosti, ale také porovnává život v Karlovarském kraji s Prahou. Díky tomu středoškoláci zjistí, že je výhodnější bydlet v našem regionu, pokud člověk pracuje na středních pozicích. Důvodem jsou nižší náklady na bydlení v Karlovarském kraji a také fakt, že ne vždy je tato práce v Praze lépe placená. Kromě toho plánujeme uspořádat na gymnáziích besedy s úspěšnými podnikateli a manažery. Chceme studentům ukázat, že i zde můžou najít uplatnění a mají se tedy kam vrátit,“ doplnila Lenka Mansfeldová.

Jednou ze společností, která se plzeňského veletrhu zúčastnila spolu s KHK KK, byl ostrovský Amphenol. „Láká nás myšlenka oslovit absolventy technických oborů ZČU i jiných univerzit a povzbudit je v rozhodnutí vrátit se do kraje. Naše společnost nabízí zajímavé pozice v nejrůznějších oblastech. Jsme v neustálém procesu zlepšování, podporujeme osobní růst i nejrůznější školení a v kombinaci s vyváženým work-life balancem splňujeme to, co mladý člověk hledá,“ řekla Michaela Sochorová, HR managerka ostrovského závodu Amphenol. Podle jejích slov si řada studentů myslí, že Karlovarský kraj nenabízí lukrativní místa pro vysokoškoláky. Situaci v našem regionu komplikuje i fakt, že firmy z univerzitních měst nabízí studentům lukrativní posty na částečný úvazek již během studia. A tomu se těžko konkuruje. I přesto se společnost snaží a studentům také nabízí praxi již během školy, ale i letní brigády, spolupráci při diplomových a bakalářských prací, absolventům pak dobrý plat, možnost osobního i profesního růstu, využití jazyků, podílet se na industrializaci a automatizaci provozu, spolupracovat se zkušenými kolegy a další zajímavé benefity.

Spolu s KHK KK zamířila na veletrh také chebská firma Bonnel Technologie. Několik studentů už na místě deklarovalo, že by měli o práci v této společnosti zájem. „U uchazečů se soustředíme na velmi konkrétní prezentaci produktů a úkolů, se kterými se v naší firmě mohou setkat, aby si udělali obrázek, zde se v námi nabízených pracovních možnostech takříkajíc najdou,“ odpověděl Jan Tvrdý ze společnosti Bonnel Technologie na otázku, co studentům nabízejí. „Pokud je v tomto ohledu uchazeč perspektivní a má zájem kariérně růst, nabízíme uplatnění prakticky za jakýchkoli podmínek, od stáží po brigády nebo plné úvazky i bez ohledu na předchozí praxi. Naším cílem není opít uchazeče šesticifernou nástupní částkou. Máme zájem o toho, kdo má zájem o naši společnost, z čehož časem automaticky vyplyne adekvátní platové ohodnocení,“ sdělil. Veletrhu se firma zúčastnila především proto, že se soustředí na neustálou inovaci. „Proto máme zájem o nové tváře, které se nebojí přijít s novými nápady, riskovat nebo vymýšlet vlastní technická řešení a zapojit tak svou představivost a zkušenosti z oboru,“ dodal.