Hoteliéři, restauratéři a Antivirus?

21.04.2020

Cílený Program podpory zaměstnanosti Antivirus (dále jen „Antivirus“) z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí umožňuje tzv. kurzarbeit neboli státní příspěvek na náhradu mzdy v případech, kdy zaměstnanci z rozhodnutí zaměstnavatele nechodí do práce a v souladu se zákoníkem práce jim zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy. Dva rozdílné režimy příspěvků, které Antivirus za stanovených podmínek umožňuje, vyvolávají u provozovatelů hotelů a restaurací polemiku, do kterého režimu jejich zaměstnanci spadají.

Jelikož ani úřady, které Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje oslovila, nejsou ve stanovení správného režimu jednotní, připravil pro Vás jeden ze členů našeho expertního týmu Advokátní kancelář Libor Dušek stanovisko, dle kterého by se měli hoteliéři a restauratéři přiklonit k režimu A. Stanovisko je volně ke stažení na našich stránkách.

Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje zároveň oslovila Státní úřad inspekce práce, který je oprávněn Ministerstvem práce a sociální věcí odpovídat na otázky programu Antivirus, které se týkají pracovněprávního poradenství. Jakmile vyjádření ze SUIP obdržíme, budeme jej okamžitě publikovat.