Jednání představenstva KHK KK s prezidentem HK ČR

12.03.2020

Hlavním tématem úterního jednání představenstva KHK KK s prezidentem HK ČR Vladimírem Dlouhým byl dopad epidemie koronaviru na podnikatele. „Na současnou situaci kolem koronaviru doplácí všichni. Podnikatelé, zaměstnanci i stát. V dané chvíli jsou nicméně preventivní opatření nezbytná a my jsme připraveni společně se státem co nejvíce zmírnit ekonomické dopady,“ uvedl Dlouhý.

Firmy v cestovním ruchu, pohostinství, hotelnictví i dalších navazujících oborech by mohly kvůli šíření nového typu koronaviru přijít řádově o desítky miliard korun. Stát by měl proto vedle bezúročných úvěrů zvážit i další kroky k jejich podpoře, například rychlé řešení odkladu daňových plateb nebo odvodů, řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Je podle něj nezbytné, aby se vláda zaměřila také na dopady nákazy a preventivních opatření na osoby samostatně výdělečně činné. Klíčové je co nejrychleji najít společné řešení a alespoň částečně kompenzovat ztráty nejzasaženějších oborů, mimo jiné ubytovacích služeb nebo cestovního ruchu.