Komentář prezidenta Hospodářské komory k rozhodnutí vlády nestanovit termín útlumu využívání uhlí v energetice

25.05.2021

Beru na vědomí rozhodnutí vlády nestanovit termín pro ukončení využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla. Ačkoliv rozumím komplexnosti politického pohledu vlády i kontextu zvyšujících se cen povolenek, přesto se domnívám, že se vláda měla přihlásit k doporučení Uhelné komise, tedy k roku 2038.  

 Hospodářská komora České republiky je však bez ohledu na dnešní rozhodnutí vlády připravena podílet se na definování podmínek útlumu využívání uhlí v energetice. Budeme ale nadále zdůrazňovat, že vedle ekologického pohledu je nezbytné zohledňovat i ekonomické zájmy a dopady odstavování uhelných zdrojů, rovněž energetickou nezávislost na jiných zemích. Neštěstím pro celou zemi by bylo, pokud by útlum těžby uhlí narušil dodávky elektrické energie a významně se navýšily ceny energií.

Odklon od uhelných zdrojů bude zřejmě nevyhnutelný a podnikatelské organizace s takovým krokem počítají. Hospodářská komora podpoří taková opatření, která mají přispět ke snižování emisí CO2 v ovzduší a dekarbonizaci, za předpokladu, že transformace na nízkouhlíkovou energetiku bude systematická, postupná a rozumně plánovaná. Součástí takového plánu musí být i jasná vize, jak bude vypadat bezemisní budoucnost uhelných regionů, jako je Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj, aby po sociální a hospodářské stránce ukončení těžby a využívání uhlí zvládly.

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky