Komora podporuje prodloužení lhůt pro odevzdání elektronického daňového přiznání

11.03.2019

Hospodářská komora podporuje návrh z dílny Pirátské strany, který umožní prodloužení současné tříměsíční lhůty pro podání daňového přiznání o jeden měsíc v případech, kdy podnikatel dokument odevzdává elektronickou formou. Novelu daňového řádu dnes v prvním čtení s možností jejího urychleného schválení projedná Poslanecká sněmovna. Komora dopisem adresovaným všem předsedům poslaneckých klubů návrh podpořila již v průběhu února.

Přijetí tohoto návrhu by podle Komory odstranilo nadbytečnou administrativu jak na straně podnikatelů, tak na straně finanční správy a podpořilo elektronickou formu komunikace se správcem daně. A to navíc formou pozitivní motivace, nikoliv restriktivně.

„Podnikatelé, se kterými se pravidelně setkávám, zaznamenali, že celá řada daňových opatření, uzákoněných v posledních letech, vedla ke zvýšení doprovodné administrativní zátěže. Jsme proto přesvědčeni, že nic nebrání provádění alespoň takovýchto dílčích a přitom zřetelných kroků. Tím spíše, že jsou v souladu s vládní ambicí v dané oblasti,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Přijetí novely daňového řádu má podle Hospodářské komory především symbolický význam – jedná se o jasný signál, že stát chce daňovým poplatníkům ukázat svoji vlídnější tvář a alespoň částečně jim ulevit od byrokratické zátěže. Přijetí pirátského návrhu navíc nebrání vládě, aby v budoucnu přijala další, i ambicióznější opatření, která by firmám od administrativy a papírování ulevila ještě citelněji.