Komora představuje své členy: Café 1516

21.10.2021

Café 1516 je kavárna v historickém centru Jáchymova (za radnicí a muzeem). Majitelky kavárny paní Jany Kijovské jsme se zeptali:

Jak jste se dostal/a k podnikání?

Vzhledem k tomu, že dlouhodobě přibývali otázky návštěvníků města ohledně pohostinství a občerstvení, čekala jsem, že se toho nějaký podnikatel ujme. Dlouho se nic nedělo a tak jsem si řekla, že toho půjdu. Následně mi byly nabídnuty prostory, které mne uchvátily. Rok a půl jsem rekonstruovala a na konci září 2021 otevřela malou kavárnu.

Jaké jsou Vaše podnikatelské plány do budoucna?

Kavárna je otevřená měsíc, takže zatím sleduji poptávku a nechávám se směrovat svými hosty. Jsem ráda, že ocení dobrou kávu, poctivé zákusky (z Dortového studia MS, Jáchymov), 500leté nebo stejně starou stříbrnou štolu. Taková kavárna se štolou je vlastně rarita. Lidé to ocení a většina se vrací. To, že je má kavárna zaujala mi často sami říkají. Vážím si i jejich doporučení a vždy zvažuji, zda stojí za to jim vyhovět.

Nyní mě čeká příprava na zimní sezonu, která je ve městě stále vytíženější. Určitě bych nechtěla polevit z toho, jak jsem se uvedla.

Na co jste při svém podnikání opravdu hrdá?

Víceméně svépomocí jsem zrekonstruovala 500 let staré prostory v historické části města. Vybudovala jsem kavárnu, kde se lidem líbí a rádi se vrací. Denně pečuji o kávu, kávovar i mlýnek, což lidé cenní. Podporuji místní podnikatele propagací jejich aktivit, a snažím se upřednostnit lokální dodavatele.

V kavárně chystám akce propagují tohle světoznámě významné město a jeho historii, pořádám výtvarné, kulturní a jiné akce a přednášky. U toho chci zůstat. V rámci kreativních voucherů KK jsem si našla kreativce, který mi udělá několikajazyčný web, propagaci a publikaci o historii domu, kde se kavárna nachází. V létě by měla ke kavárně přibýt zahrádka a dětské hřiště.

Co vás nejvíce trápí při vašem podnikání?

Zbytečná byrokracie (např. již 4 týdny řeším umístění reklamní cedule), lidé se mě často ptají, jak mě podpořilo město či stát. Odpověď je spíš záporná, vezmu – li v potaz, že jsem jako nezaměstnaná samoživitelka budovala podnikání během coranovirové krize, kdy jsem zároveň dělala učitelku třeťákovi a stát mi vzkázal, že když mám dům, auto a našetřeno, tak co bych chtěla. Je pro mě zázrak, že vůbec podnikám. Nebýt sbírky a sponzorů, kavárny by nebyla. Moc děkuji všem, kteří můj projekt podpořili!

Podporujete aktivně kulturně-společenský život v regionu?

Ano, snažím se všemožně podporovat jak město Jáchymov a jeho obyvatele, tak region. Snažím se sledovat, co se v regionu děje, v kavárně dávám tipy a doporučení na výlety, ubytování, stravování, kulturní akce apod.