Komora představuje své členy: Ing. David Matoušek

06.01.2023

Firma Ing. David Matoušek se zabývá výrobou modulárních akvaponických farem značky VaryGrow a celoživotním vzděláváním. Zaměřuje se na udržitelnou lokální produkci a kvalitu potravin.

Jak jste se dostal k podnikání?
Postupně. K finálnímu rozhodnutí vydat se na podnikatelskou dráhu jsem dospěl metodou pokusů a omylů. Začínal jsem při studiu na vysoké škole prázdninovým provozováním místního občerstvení. Pak jsem zkusil práci v komerčních sklenících a na farmách v USA a Švédsku na bázi univerzitních výměnných pobytů. Občas si vzpomenu na slova mého amerického zaměstnavatele při rozdělování vánočních prémií a jarního podílu na zisku společnosti. Zdůrazňoval, že v jeho firmě se může každý dostat na jakoukoliv pozici, kromě té jeho. Ale právě vliv na způsob rozdělování vytvořených hodnot je pro mě asi nejdůležitější částí vlastního podnikání.

Jaké jsou Vaše podnikatelské plány do budoucna?
Jsem blíženec. Mé podnikání stojí na dvou pilířích, kterými jsou výrobně obchodní činnost a vzdělávací programy v AgriTech sektoru. Obě činnosti prostupuje společné téma akvaponického farmaření, které umožňuje lokální výrobu kvalitních potravin díky spojení chovu ryb a pěstování rostlin. Do budoucna plánuji další rozvoj obchodního modelu do globálně škálovatelného podnikání. Jako součást budované infrastruktury plánuji vlastní prodejní síť potravin vyrobených na akvaponických farmách s certifikátem VaryGrow. Distribuci znalostí plánuji prostřednictvím firemních a studentských stáží zaměřených na získání praxe v námi certifikovaných provozech.

Na co jste při svém podnikání opravdu hrdí?
Organický růst a vlastní design. Vytvořil jsem vlastní unikátní řešení jednotlivých částí akvaponické technologie i obchodního modelu. Modulární akvaponické farmy VaryGrow je navíc možné dodat v mobilní verzi vhodné pro indoor nebo outdor provoz. Nabízený koncept umožňuje přechod do ostrovního režimu, který ochrání produkci v situacích výpadků dodávek energie z distribuční sítě. Kombinace těchto vlastností dává zákazníkům inovativní produkt, který jinde nenajdou.

Co vás nejvíce trápí při vašem podnikání?
Nízké rezervy. Činí mi potíže participovat na různých programech podpory podnikání, které jsou dostupné společnostem se silnějším kapitálovým a personálním zázemím. To mne hodně brzdí v rychlejším rozvoji. Vyvážené strategické partnerství se silným hráčem by mi do budoucna hodně pomohlo.

Podporujete aktivně kulturně-společenský život v regionu?
Rozhodně. V karlovarském a ústeckém regionu pořádáme pro děti zájmové kroužky a příměstské tábory na mateřských a základních školách. Cítím jako součást mého poslání dávat energii do regionu ze kterého pocházím a dlouhodobě tím přispívat ke zlepšování kvality života místních obyvatel.