Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje představuje své členy

13.04.2022

Bc. Petra El-Kayssi Trchová  se zabývá vzděláváním a lektorskou činností.

Jak jste se dostala k podnikání?

Podnikání bylo pro mě vlastně jedinou možností, jak dělat to, co miluji. Vzdělávacím systémem jsem až do maturity prošla ještě v době komunismu a škola pro mě byla opravdu nutným zlem. Až teprve při studiích ve Francii a následně na Jihočeské univerzitě jsem zjistila, že vzdělávat se a učit se je neskutečně obohacující dobrodružná „jízda“. Pochopila jsem, že pokud pedagog přistupuje ke svým studentům jako k přátelům a partnerům, pokud je dokáže nadchnout a zaujmout, tak se stává proces vzdělávání neskutečně obohacujícím životním stylem. A to pro obě strany.

Jaké jsou Vaše podnikatelské plány do budoucna?

Obor mého podnikání – výuka češtiny pro cizince – se shodou tragických okolností stal ze dne na den velmi žádaným. Mé plány jsou velké. Z mého pobytu v zahraničí a ze zkušeností s imigranty (Francie, Libanon) jsem přesvědčená, že základem pro jejich rychlou integraci, je znalost jazyka naprosto zásadní. Pouze jazykově vzdělaný cizinec má šanci začít kvalitní život v novém domově. Rychle si najít odpovídající zaměstnání a začlenit se mezi „nás“. To si myslím, že by mělo být prioritou pro náš stát a nás všechny. Investice do vzdělávání imigrantů je do budoucnosti nejlepší cestou, jak předejít jejich sociálnímu vyčlenění, pobírání hmotných dávek, kriminalitě a celkové frustraci.

Na co jste při svém podnikání opravdu hrdá?

Hrdá jsem na to, že jsem se po covidové době, která mé podnikání naprosto zlikvidovala, nenechala odradit. Znovu jsem se vrhla do studií a nadále věřila ve své schopnosti a smysluplnost svého projektu. Neméně hrdá jsem na to, že mé odhodlání a úsilí vnímají moje tři dospívající děti, které mě podporují a radují se se mnou z každého malého krůčku k úspěchu.

A samozřejmě jsem nesmírně hrdá a vděčná za lidi, kteří mi nezištně pomáhali s činností dobrovolníka. Kurzy češtiny, které jsem uspořádala v Karlových Varech pro ukrajinské uprchlíky zdarma, by bez jejich dobrého srdce a solidarity proběhnout nemohly. Tímto jim z celého srdce děkuji!

Co vás nejvíce trápí při vašem podnikání?

Trápí mě samozřejmě to, co každého z nás. Skokový nárůst cen energií, paliv, běžných komodit způsobuje, že životní náklady se značně zvyšují.

Trápí mě obavy běžných lidí z budoucnosti. Strach s války, z množství příchozích uprchlíků, může v budoucnosti přinést sociální nepokoje, vlnu nacionalismu a celospolečenskou deziluzi a depresi.

Mě osobně trápí má vlastní netrpělivost. Samozřejmě si uvědomuji, že každý projekt má spousty fází realizace, ale podle mého nepostupují dostatečně rychle. Na této mé vlastnosti musím ještě zapracovat.

Podporujete aktivně kulturně-společenský život v regionu?

Velmi ráda bych v budoucnosti realizovala můj velký sen: komunitní centrum pro ženy cizinky.

Jako matka vím, že pouze šťastná matka vychová šťastné děti. A právě ženy cizinky jsou nejzranitelnější a jejich integrace nejtěžší. Propojování rozdílných kultur a vzájemná sounáležitost vede k respektu a spokojenosti nás všech, bez rozdílu původu, rasy či náboženství. Ve své podstatě, si my  ženy přejeme to samé: zdraví a štěstí pro své rodiny a spokojenou budoucnost pro své děti.