Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje představuje své členy – AV-Pontem

23.11.2020

Firma AV-Pontem s.r.o. se zabývá zajišťováním personálních zdrojů z východních zemí včetně přípravy veškeré dokumentace pro to, aby tito cizinci mohli v Čechách pracovat legálně.

Jednatele společnosti, pana Vitaliho Hrytsenka, jsme se zeptali:

Jak jste se dostal/a k podnikání?

Byl jsem o tuto činnost požádán ve firmě, kde jsem dřív pracoval a pak už jsem pokračoval, protože se prokázalo, že tato práce má smysl, pomáhá zdejším firmám a zároveň pomáhá lidem z východu budovat budoucnost svých rodin.

Jaké jsou Vaše podnikatelské plány do budoucna?

Rozšířit svou činnost po celé republice a postupně i do zahraničí. Založit další firmy, které připraví pracovní místa pro další lidi.

Na co jste při svém podnikání opravdu hrdí?

Na to, že máme výsledky, i když nám všichni kolem říkají, že oni mají výsledky jen velmi slabé. Jsem rád, že žádný problém nebyl tak velký, abych se nedal vyřešit. Jsem hrdý na to, že díky práci naší společnosti mají lidé a jejich děti před sebou budoucnost a možnosti, které ve svých zemích neměli.

Co vás nejvíce trápí při vašem podnikání?

  • Nelegální činnost, které se v České republice daří, protože ji nikdo neřeší. Díky tomu stále musíme bojovat s nedůvěrou ze strany kandidátů, kteří byli mnohokrát podvedeni, a i ze strany zaměstnavatelů, kteří se s různými podvodnými společnostmi setkali.
  • Zbytečná složitost ve vyplňování dokumentů – například v Polsku, kde také potřebují doplnit pracovní místa pomocí občanů z východních zemí, je proces mnohem jednodušší a tím i pro kandidáty na zaměstnání a zaměstnavatele přístupnější.
  • Neznalost na straně institucí – hledat ten jeden správný způsob někdy znamená oslovit tři instituce, kde se nám dostane odpovědi ve smyslu – „myslím si, asi tak nebo zavolejte ještě tam a tam“. S těmito odpověďmi ale nemůžeme skutečně řešit požadované situace.

Podporujete aktivně kulturně-společenský život v regionu?

Když to jde, tak ano. V dnešní době to ale vzhledem k celosvětovému problému je docela obtížné.