Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje představuje své členy: Mike Jílek

06.12.2023

Mohl byste se nám představit? Čím se zabýváte?

Já jakožto mikejilek.music se zabývám audiotvorbou, především v hudební oblasti, ale také zpracováním různých multimédií, audia, videa, grafiky a podobně…

Co přesně si pod tím mohu představit?

Například stříhání epizod podcastů, nahrávání hudebního díla, konzultace při skládání hudby nebo autorskou tvorbu podkresové hudby. Dále také tvorbu a editaci videa včetně vytváření titulků.

Jak jste se ke své profesi dostal a co pro vás znamená?

Přes svou zálibu v hudební činnosti. Od dětství hraji na kytaru a skládám si do šuplíku. V podstatě jde o propojení mých technicky zkušeností s mou kreativní stránkou osobnosti. Rád svou tvorbou a prací pomáhám ostatním lidem rozvíjet jejich nápady.

Jak vypadá váš potenciální klient?

Jsou asi dvě podoby – zavedená společnost, která požaduje zpracování konkrétního produktu – například záznamy seminářů, vytvoření titulků k marketingových videí včetně překladu, soundbranding, tvorbu podcastů atd.

Druhá kategorie klienta je například začínající umělec, který potřebuje poradit, zajistit služby ve kterých se zcela neorientuje – od nahrávání nástrojů, přes hudební mix a mastering až po vydání skladby.

V dnešní době digitalizace a AI, co nabízíte klientovi navíc oproti technologiím, které laik může využít sám?

To je důležitá otázka. I kdyby chtěl člověk dělat audioprodukci sám, musí si umět s těmito technologiemi poradit, fungují sice samostatně, ale nezaručí vždy uspokojivý výsledek. Další věc, kterou technologie nemohou poskytnout je srdce, originální kreativní procesy, empatii, naslouchání individuálnímu záměru, což v podstatě platí u všech kreativních profesí. Kreativitu nelze nahradit. Technologie jedou po povrchu, přes data. Například, když si nechám zpracovat editaci mluveného slova, robot tvoří přes algoritmy a může vystřihnout nesprávnou část, protože nemá fokus na vyznění celého díla.

Zajimavé, to by bylo na další rozhovor…:-) Moc děkuji za Vaše odpovědi a přeji smysluplný čas strávený Vaší prací.