Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje představuje své členy: Serafin – byliny s.r.o.

17.10.2023

Firma Serafin – byliny s.r.o. se zabývá Výrobou potravinových doplňků z bylin, hub, minerálů a vitaminů, ale také poradenskými službami v oblasti holistické, alternativní a přírodní medicíny. Vyrábí také privátní značky pro firmy a živnostníky, dělá edukaci a osvětu o bylinách a přírodní léčbě.

Jednatele společnosti Petra Gasparika, jsme se zeptali:

Jak jste se dostal/a k podnikání?

Rodiče podnikali už mého útlého věku a tím pádem jsem k tomu byl automaticky veden i já. Když mým rodičům skončilo podnikání v oblasti oděvů, přemýšleli, jakým směrem se dále vydat. Jelikož má moje maminka zdravotní vzdělání a po celou dobu se učila alternativní medicíně, ať už to byla akupunktura, reflexní terapie a další, a tímto směrem jí to neustále táhlo, dohodli se s taťkou, že nejdříve budou poskytovat poradenské služby a poté vymysleli první receptury čajů. Ty jsem s nimi chystal už i já, to mi bylo 16 let. Od roku 2008 jsem byl ve firmě plně zaměstnán a od roku 2012 jsem jednatelem a prakticky ji celou vedu s tím, že pořád máme strategickou rodinou poradu.

Jaké jsou Vaše podnikatelské plány do budoucna?

Chtěl bych hlavně pokračovat v započaté práci v Serafinu, to znamená být takovým průvodcem pro lidi ve světě přírodní a alternativní medicíny. Poskytnout jim osvětu, edukaci, k tomu jim dát službu poradenství a následně samozřejmě i koncový velmi kvalitní produkt z naší výroby. Chceme, aby lidé opět získali důvěru k přírodě, která se ve společnosti na nějakou dobu trochu vytratila, ale naštěstí se zase začíná vracet.

Většina i farmaceutických léků nejdříve vznikla z bylin, až pak se přetransformovala v chemii. Snažíme se tedy šířit osvětu a v tom bychom rádi pokračovali a zároveň se tím i vyčlenili na trhu. Nechceme být jen výrobci, ale chceme lidem přinést něco navíc a ukázat jim výhody ale i nevýhody přírodní cesty.

Před rokem jsme sepsali naše hodnoty a vizi, kterými se snažíme řídit. Jsou to hlavně hodnoty, kterými se řídím ve svém osobní životě já a považuji je za morální základ a byl bych velmi rád, kdyby je přijali za své i zaměstnanci naší společnosti.

Na co jste při svém podnikání opravdu hrdí?

Nejvíce hrdí jsme na to, že po celých 19 let jsme rodinnou českou firmou bez žádného investora. Nebylo to vždy snadné, ale pokaždé jsme vše zvládli v rámci rodiny. Jsme střední firma, která vznikla v garáži rodinného domu a podařilo se nám udržet hodnoty, morální základy, mít pokoru a úctu, jak ke společnosti, tak sami k sobě.

Co vás nejvíce trápí při vašem podnikání?

Jednoznačně byrokracie, legislativa a omezení. V našem podnikání je opravdu hodně legislativních omezení, se kterými bychom se i vyrovnali, nicméně časté kontroly jsou pro nás velmi zatěžující a někdy i psychicky náročné. Například v loňském roce jsme měli 21 kontrol, letos jsme zatím na 17ti. Musíme se pořád před někým obhajovat, neustále předělávat naše produkty či přizpůsobovat obaly. Jednou tam určité slovo být může, po druhé zase ne, což je neustálá byrokratická zátěž, kterou musíme často  řešit.

Podporujete aktivně kulturně-společenský život v regionu?

Podporujeme, jsme si vědomi společenské odpovědnosti a chceme se podílet na rozvoji našeho krásného Karlovarského kraje. Snažíme se podporovat to, co nám dává největší smysl a snažíme se to dělat co nejvíce lokálně. Jelikož jsme firma ze Sokolova, podporujeme město Sokolov v kulturních akcích, jsme například hlavním partnerem Barevného běhu, podporujeme sokolovské sportovní spolky primárně hokej a florbal, ale ceny dáváme i na basketbal či orientační běh.

Podporujeme i obce v okolí Sokolova, například Habartov, Josefov, Loket, Březovou. Jezdí k nám na exkurze žáci z okolních škol. Zapojujeme se i do charitativních akcí jako jsou například auto pro SOS vesničku nebo pro domov seniorů, podpořili jsme domov seniorů v Chebu, ale i babybox v Mariánských Lázních, nové zvony v Lokti na kostele. Snažíme se být aktivní a podpořit rozvoj regionu.