Krajská hospodářská komora zřídila JobPoint pro uprchlíky z válkou zasažené Ukrajiny

15.03.2022

V Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině v karlovarské KV Areně od pondělí funguje takzvaný JobPoint. Zřídila jej tam Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje, která takto pomáhá s hledáním zaměstnání lidem prchajícím před válkou. Hned první den pracovníky hospodářské komory překvapilo velké množství vysoce kvalifikovaných zájemců o práci.  

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) přijímá uprchlíky z válkou zasažené Ukrajiny. Ti se na jednom místě zaregistrují a vyřídí si i ostatní potřebné záležitosti. Od pondělí 14. března zde navíc najdou také potřebné informace k dostupným pracovním místům v regionu. „V centru je shromážděna řada služeb, a tak bylo logickým krokem nabízet zde i volná pracovní místa. Už na začátku března jsme oslovili zaměstnavatele v Karlovarském kraji s dotazem, zda uvažují o možnosti poskytnout práci ukrajinským občanům. Od té doby se nám přihlásilo 41 zaměstnavatelů, kteří nabízí 520 pracovních míst, z toho je určeno 430 pro ženy,“ informovala Lenka Mansfeldová, ředitelka Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje (KHK KK).

S komunikací na JobPointu pomáhá pracovníkům hospodářské komory Olena Dmytruk, která žije v České republice již 18 let a za běžné situace pracuje v cestovním ruchu. „Pro spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Karlovarského kraje jsem se rozhodla hlavně proto, abych mohla v rámci svých možností pomoct krajanům,“ řekla. Obyvatele Ukrajiny, kteří utíkají před válkou, aktuálně trápí především ubytování. „Zajištěné ho mají většinou do konce měsíce, pak už se ale musí postarat sami. I proto je pro ně prioritou najít si zaměstnání. Většinou jde o ženy dětmi, a tak musí řešit samozřejmě také hlídání,“ vysvětlila Olena Dmytruk.

Nejčastěji nabízené pozice jsou výrobní a montážní dělnice, pokojské nebo třeba uklízečky. „Překvapilo nás však velké množství vysoce kvalifikovaných uchazečů o práci,“ uvedla Jana Hadašová z KHK KK. O práci se uchází například lékařky, učitelé, účetní či veterinářka.  „Překvapivý byl je také zájem mladistvých lidí o zaměstnání, ale i chuť začít pracovat ihned – i když to nebude v jejich oboru.“

A s jakým pocitem pracovníci KHK KK z centra první den odjížděli? „S pocitem, že bych tam nejraději byla celý den a pomáhala mnohem více. Musí to být hrozně těžké, když vůbec neznají naše prostředí, náš jazyk, ale ani naše písmo. Obdivuji ale, jak se snaží začlenit co nejrychleji i přesto vše, co prožili. Většina se snaží rychle najít kurz češtiny apod.,“ doplnila Barbora Volfová z KHK KK.

Další JobPoint bude otevřen už příští pondělí v chebské kanceláři KHK KK (nám. Krále Jiřího z Poděbrad 478/33). „Momentálně zvažujeme i možnost, že bychom uspořádali veletrh práce v Karlových Varech, Chebu a Sokolově. Pokud se pro tuto možnost rozhodneme, konaly by se veletrhy v horizontu tří týdnů až jednoho měsíce,“ uzavřela ředitelka KHK KK Lenka Mansfeldová.