Mladí Češi by mohli reprezentovat Českou republiku v mezinárodní soutěži Euroskills až ve 24 oborech

07.12.2021

Hospodářská komora České republiky odeslala výboru pořadatele mezinárodních soutěží odborných dovedností Worldskills Europe oficiální žádost České republiky o zařazení 24 oborů na mistrovství Euroskills konané v srpnu 2023 v ruském Petrohradu. Poměřit dovednosti v těchto oborech by tak mohli mladí lidé od 17 do 25 let z celé Evropy, mimo jiné karosáři, obkladači, truhláři, šperkaři, ale také třeba vývojáři webových stránek nebo trenéři fitness.

Koordinátorem soutěže Euroskills za Českou republiku je Hospodářská komora České republiky. Soutěž si klade za cíl podporovat odborné dovednosti, zvyšovat jejich prestiž a kvalitu. Hospodářská komora předpokládá, že Česká republika uspěje se svou žádostí v patnácti až dvaceti profesích. „V takovém případě by delegaci českých reprezentantů a jejich týmů za dva roky tvořilo čtyřicet až padesát lidí. Celkové náklady na reprezentaci České republiky tak odhadujeme nejméně na 8,9 milionu korun,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory a prezident Cechu obkladačů Roman Pommer. 

Letos v soutěži konané v rakouském Štýrském Hradci se čtyři Češi v konkurenci kolegů z 25 evropských zemí umístili na pátém až jedenáctém místě. Čtveřice reprezentantů pro Českou republiku vybojovala v odvětví oprav nákladních vozů 5. místo (Tomáš Eichler), v obkladačských pracích (David Voráček) i v klání chladírenských a klimatizačních techniků (Patrik Procházka) šestá místa a 11. místo v oboru malířských prací (David Ryšavý). Soutěž se koná každé dva roky v jiné zemi, navštěvují ji desetitisíce lidí.

Hospodářská komora nedávno upozornila, že Česká republika je jedinou zemí v Evropě, kde vláda své reprezentanty v tomto mezinárodním klání nijak nepodporuje. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý to označil za ostudné. 

Odbornou přípravu, zázemí pro účast na soutěži za Českou republiku na vlastní náklady letos poskytli reprezentantům Hospodářská komora a podnikatelé, mimo jiné Svaz chladící a klimatizační techniky, Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, Cech obkladačů ČR, dále RAKO Lasselsberger nebo Scania, která české výpravě zajistila dopravu svým autobusem. Pracovní oděvy českému týmu dodala společnost ACT-Servis Profi oděvy a pojištění reprezentantů zabezpečila Kooperativa. Účast české delegace ve Štýrském Hradci podpořil také Rozhodčí soud.

Stát by podle Hospodářské komory český tým na mistrovství v Rusku mohl podpořit kupříkladu leteckou přepravou do Petrohradu. Odděleně bude také nutné v dostatečném časovém předstihu zajistit logistiku technického vybavení. Poskytnout by mohl i jednotné oblečení s národními symboly a do odborné přípravy českých reprezentantů nasměrovat evropské prostředky.