Nejlepším mladým chemikem západních Čech je Julie Gramanová ze Sokolova

31.03.2022

Ve středu a čtvrtek  9. a 10. března 2022 se uskutečnilo regionální kolo soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR. Tradičně tuto soutěž pro náš Karlovarský kraj stejně jako sousední Plzeňský kraj pořádá SUPŠ keramická a sklářská Karlovy Vary, která jako jediná v regionu připravuje budoucí chemiky pro praxi ve studijním oboru „Aplikovaná chemie“.

Do soutěže se přihlásilo celkem 575 žáků z 27 základních škol. V porovnání s loňským rokem, kde mohla soutěž proběhnout v důsledku koronavirové pandemie pouze online, je to nárůst zhruba o třetinu.

Hlavní koordinátorka soutěže Ing. Hana Zagyi říká: „Regionální kolo se skládá z teoretické a praktické části. Velice nás potěšily znalosti mladých chemiků. Na základních školách v našem regionu najdete řadu zapálených pedagogů, kteří dokáží děti pro tento obor nadchnout. Dávají jim tak do budoucna jistotu a perspektivu pracovního uplatnění napříč různými sférami, ať je to chemický průmysl jako takový, stavebnictví, zdravotnictví, farmacie, ekologie a řada dalších.“

Chemie v Karlovarském kraji má více než stoletou tradici a budoucí mladé chemiky v této soutěži každoročně oceňuje také sokolovská chemička Synthomer. Ing. Oldřich Honzák, vedoucí personálního odboru, dodává: „Pro vítěze podobně jako v uplynulých ročnících kromě věcných cen máme připravenu exkluzivní návštěvu našich chemických provozů, prohlídku laboratoří i výrobních jednotek. Kde chemie pomáhá? Kam směřují chemické produkty a jak se vyrábějí? To se mohou zeptat našich odborníků. Chtěl bych tímto poděkovat dvojici kolegyň – zaměstnankyň Synthomer a.s., která na partnerské SUPŠ Karlovy Vary svoje zkušenosti předává přímo ve výuce. Velký dík patří pedagogům naší partnerské školy, kteří se budoucím chemikům i této soutěži opravdu naplno věnují.“

Výsledky krajského kola „Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR“:
Nejlépe si v letošním ročníku vedla Julie Gramanová ze ZŠ Sokolov Švabinského 1702, která obsadila 1.místo. Na druhé příčce skončil Adam Horváth ze stejné ZŠ a bronzový stupínek obsadil  Karel Šeba ze 6. ZŠ Cheb, Obětí nacismu 16.

Také v letošním roce se nejlepší chemici z Karlovarského a Plzeňského kraje zúčastní v červnu celostátní finále v Pardubicích.