Několik zásadních rozhodnutí z dnešního jednání vlády

23.03.2020

Zastavuje se elektronická evidence tržeb, alespoň prozatím. Stopka potrvá po dobu nouzového stavu a v následujících třech měsících. Znamená to, že žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována.

Vláda také schválila kurzarbeit. Podle návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí by stát zaměstnavatelům hradil 50 až 80 procent výdajů na mzdy. Opatření má firmám a institucím ulevit a má bránit propouštění. Osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) plánuje resort práce odpustit sociální odvody na půl roku od března do srpna.

Ministerstvo financí promine červnové zálohy na daň z příjmů u fyzických i právnických osob. Firmy budou také moci umořit případnou letošní daňovou ztrátu zpětně a Ministerstvo financí plošně promine pokuty za pozdě podané daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí nebo úhradu daně.

Vláda také schválila další návrhy ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové na podporu zaměstnancům i zaměstnavatelům v rámci programu „Antivirus“.

O všech těchto opatřeních bude ještě zítra jednat Poslanecká sněmovna České republiky.