Podnikatelé představili dokument, který shrnuje jejich podněty k formování hospodářské politiky nové vlády

16.09.2021

Návrhy, představy i požadavky živnostníků a podniků k formování a realizaci hospodářské politiky nové vlády představil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý na dnes probíhajícím celostátním sněmu podnikatelů v Brně. Dokument Cesta ke svobodnému podnikání a prosperitě shrnuje 34 jejich podnětů v pěti oblastech – trhu práce, podnikatelském prostředí a daní, udržitelnosti ekonomického a sociálního prostředí, bezpečnosti a obchodních vztazích se zahraničím a také v infrastruktuře. 

„Dnes nejproblematičtější oblastí je bezesporu trh práce. Na předních místech žebříčku největších bariér rozvoje podnikání v České republice se dlouhodobě drží bez ohledu na velikost firmy nebo na obor podnikání,“ připomněl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podnikatelé proto doporučují nové vládě, která vzejde z letošních voleb, aby zaměstnavatelům snížila sazbu pojistného na sociální zabezpečení alespoň o dva procentní body, podpořila částečné úvazky zrušením doplatku do minimálního pojistného, zatraktivnila práci na dohodu o provedení práce zvýšením limitu z 10 na 15 tisíc korun měsíčně nebo zrušila v soukromém sektoru zaručené mzdy.

Šéf Komory mimo jiné také apeloval na reformu vzdělávacího systému a užší spolupráci škol s podnikateli. „Na trhu práce se ve velké míře objevuje nesoulad mezi kvalifikacemi, které poptávají zaměstnavatelé, a těmi, které nabízejí pracovníci,“ vysvětlil. Hospodářská komora proto navrhuje, aby stát začal monitorovat potřeby pracovního trhu, tedy koho zaměstnavatelé potřebují, v jaké pozici a s jakou kvalifikací. Komora uvedla, že je připravena předložit návrh legislativní úpravy, která by zafixovala systém celoživotního učení. Zaměstnancům by umožnil zvyšovat jejich znalosti a dovednosti.

V oblasti podnikatelského prostředí a daní podnikatelé navrhují zvýšit limit tržeb pro paušální daň z jednoho na dva miliony korun ročně, zvýšit limit pro plátcovství DPH z jednoho na dva miliony korun nebo snížit počet sazeb DPH ze tří na dvě sazby – a ponechat jen základní 21% a sníženou 10%. 

„Pro poslední léta je příznačné, že se nejprve dlouho prosazují administrativní restrikce, a teprve pro pozdější období je slibován nebo opatrně zaváděn vyšší komfort daňových poplatníků. To je dáno i absencí dlouhodobé strategie vývoje daní v České republice,“ upozorňuje Dlouhý. Navrhuje proto, aby vláda tuto strategii vypracovala, čímž se zaručí transparentnost a předvídatelnost vývoje daní, která je pro podnikatele zásadní pro jejich další rozvoj.

Největší současnou výzvou pro budoucí vládu v ekonomické oblasti je podle podnikatelů průsečík energetiky, green dealu a perspektivních průmyslových investic. Upozorňují přitom na několik problémů. Jde o stabilní energetickou bilanci státu, tedy energetickou soběstačnost a bezpečnost, zajištění dlouhodobě takové ceny energií, které nepodlomí konkurenceschopnost českého průmyslu, a přístup ČR k plnění dekarbonizačních cílů Zelené dohody pro Evropu, především pak k Balíčku Fit for 55, který přenastaví pravidla emisního obchodování, rozšiřuje dekarbonizaci i na odvětví dopravy a budov a výrazně přitvrdil snížení emisí CO2 pro rok 2030. 

„Nikdo nezpochybňuje nutnost reagovat na klimatickou změnu, zelená politika však musí zohledňovat specifické podmínky jednotlivých členských států a je potřeba zajistit dostatečné financování dekarbonizačního úsilí. Jsme připraveni spolupracovat s každou budoucí vládou. Hledejme spojence v Evropě a postavme se nesmyslným představám a rozhodnutím politických aktivistů či aktivních úředníků. Na klima s rozumem – to by mělo být základní heslo,“ podotkl Dlouhý.

Se svými projevy k podnikatelům vystoupí také předseda Senátu Miloš Vystrčil, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, místopředseda vlády, ministr průmysl, obchodu a dopravy Karel Havlíček, Petr Fiala z koalice SPOLU, Martin Jiránek za koalici Piráti a STAN, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Zámečník, primátorka Brna Markéta Vaňková a předseda Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl.