Podpora a centrální nákup zdravotnických a ochranných pomůcek od domácích výrobců bylo zřejmě jen PR

30.04.2020

Stát bude ochranné pomůcky nakupovat od tuzemských firem pouze v omezeném množství. Navzdory tomu, že vláda opakovaně deklarovala, že bude kvůli pandemii SARS-CoV-2 využívat prioritně výrobní kapacity domácích výrobců. Upozorňují na to Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Podnikatelské organizace proto dnes oficiálním dopisem vyzvaly předsedu vlády, aby zajistil nápravu a ohlídal, že skutečně bude vypsána centrální a transparentní veřejná zakázka na dodávky strategických ochranných prostředků.

„Dlouhodobě nedochází k využití výrobních kapacit českých firem, které jsou schopné dodávat zdravotnické prostředky ve vysoké kvalitě. Místo připravované transparentní veřejné zakázky na dodávky ochranných pomůcek, která měla využít kapacity českých výrobců a dodavatelů na několik dalších měsíců, si Ministerstvo vnitra nakonec vypíše jen zakázku pro svůj resort. Proto bychom ocenili, aby předseda vlády zabezpečil, že stát vypíše řádné výběrové řízení,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podle připravovaného a nakonec nerealizovaného výběrového řízení, kterého se ujalo Ministerstvo vnitra poté, co se Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo centrální nákup zrušit, měl stát od výrobců až do konce letošního roku odebírat respirátory filtračních tříd FFP3 a FFP2, ústenky, ochranné obleky, ochranné brýle, ochranné návleky na obuv a jednorázové rukavice za 9,8 miliardy korun bez DPH. Do přípravy této zakázky se aktivně zapojily Ministerstvo průmyslu a obchodu, CzechInvest a Správa státních hmotných rezerv. Podnikatelské organizace proto oceňují jejich spolupráci a snahu tuto zakázku dotáhnout do úspěšného konce.

„Od začátku krize upozorňujeme vládu, že je potřeba využít domácí potenciál nejen z krátkodobého, ale i z dlouhodobého hlediska, aby naše země byla soběstačná a nebyla závislá na dodávkách ochranných prostředků či jiného strategického materiálu ze zahraničí. Jsem přesvědčen, že by stát měl dlouhodobě a systematicky podporovat nákupy strategických materiálů od domácích výrobců,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

„Vzhledem k tomu, že ČR patří ke světovým špičkám v oblasti nano, vidíme v dodávkách českých firem nejen podporu rozvoje nových technologií a produktů, který je v souladu s Inovační strategií 2030, ale také zásadní přínos k navýšení kvality ochranných prostředků. Vývoj a výroba ochranných prostředků na bázi nových technologií je perspektivní oblast, ve které se český průmysl může dlouhodobě prosadit na celosvětovém trhu,“ uzavřel předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Dobeš.