POVEZ II – šance na 100 % náhrady mezd zúčastněných pracovníků

23.03.2020

Pokud Vás omezení spojená s COVIDem 19 přivedla do obtížné situace poklesu zakázek a nutnosti vyplácet mzdy zaměstnancům, přičemž hrozí, že (včas) nedostanete jinou efektivní podporu od státu, doporučujeme Vám žádat o projekty z programu POVEZ II.

Dotace Vám refunduje až 100 % mzdových náhrad Vašich zaměstnanců během školení a 85 % (v režimu de minimis) nákladů na nákup školení. Můžete tak pracovníky udržet v práci (s pracovními návyky), dát jim plnou mzdu a ještě je rozvinout v dovednostech, které budou během krize nebo po ní potřebovat.

Program je ideální využít na dobu, kdy bude zrušen zákaz vycházení (takže malé vzdělávací akce pro firemní skupiny pod 30 osob budou povolené), ale ještě nebudete mít plné vytížení pro zaměstnance. Vzhledem k tomu, že schvalování žádostí 3-6 týdnů trvá a bude teď o něj velký zájem, doporučujeme zahájit práce na žádosti co nejdříve.

Nutnou podmínkou je absolvování kurzů (klidně na různá témata) v celkové délce alespoň 40 hodin na člověka. To, co bylo za doby ekonomické konjunktury problémem, může být nyní naopak výhodou.

Přednost při schvalování mají žádosti na osoby, které se dosud přes POVEZ neškolily, máte tedy výhodu, pokud jste o tento program ještě jako firma nežádali, nebo pokud zahrnete jiné zaměstnance než v minulosti.

Podporované bude odborné vzdělávání – zvláště akreditované, dále pak i další neakreditované, např. projektové řízení, logistika a skladování, Intrastat, Incoterms, řidičský a profesní průkaz sk. C, C+E apod., čtení technické dokumentace v AJ a NJ, konstrukční SW (Autocad, Catia, SolidWorks) a další IT odborné kurzy. Pokud do vzdělávání zařadíte měkké dovednosti, nesmí přesahovat 30 % celkového počtu hodin vzdělávání.

Detailní informace o programu najdete ZDE.