Příspěvek ke karanténě je zatížen přílepky zvyšujícími byrokratickou zátěž zaměstnavatelů

25.02.2021

Hospodářská komora přesvědčuje senátory, aby z dnes projednávaného návrhu zákona o mimořádném příspěvku až 370 korun denně poskytovaném zaměstnanci při nařízené karanténě odstranili poslanecké přílepky, které zaměstnavatele zatíží novými administrativními povinnostmi a znevýhodní zaměstnávání na dohody.

Podle prvního přílepku se má do českého právního řádu vrátit povinnost zaměstnavatele ohlašovat volná pracovní místa příslušné krajské pobočce Úřadu práce. Tato povinnost přitom byla zrušena už k 1. lednu 2012 jednak, aby se snížila administrativní zátěž podnikatelů, jednak kvůli naprosté neefektivnosti tohoto nástroje v předchozích letech. Podle analytiků legislativy v Hospodářské komoře proto neexistují přesvědčivé důvody pro obnovení takové povinnosti, jestliže se tato povinnost neosvědčila ani v době velké hospodářské recese po roce 2008.

Druhým přílepkem poslanci chtějí zavést novou povinnost, aby zaměstnavatel hlásil státu všechny dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti. Za nesplnění této povinnosti by mu hrozila abnormálně vysoká pokuta 1 milion korun. Ohlašovací povinnost přitom zaměstnavateli dnes vznikne jen tehdy, pokud musí odvést za dohodáře nemocenské pojištění.

Zpřísnění a zhoršení podmínek zaměstnávání na dohody tak sníží atraktivitu dnes příležitostných výdělků, protože smazává rozdíl mezi dohodami a pracovním poměrem. Není přitom neobvyklé, že jeden zaměstnavatel v průběhu měsíce krátkodobě najme desítky i stovky brigádníků, nová ohlašovací povinnost tak zaměstnavatele zahltí nadměrnou administrativou a zvýší personální a finanční nároky na splnění povinnosti.

Hospodářská komora proto včera večer adresovala senátorům žádost, aby přílepky, které nebyly diskutovány se zaměstnavateli a neprošly řádným mezirezortním připomínkovým řízením, zamítli. Doporučila přijmout pozměňovací návrhy, které vrátí text do podoby původního vládního návrhu, tedy bez poslaneckých přílepků.

Kromě Hospodářské komory v minulých dnech na tyto problémy upozornily rovněž další organizace, jako je Komora daňových poradců, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Česká advokátní komora, Svaz průmyslu a dopravy nebo Asociace malých a středních podniků.