Sbírka na kurz ČJ pro ukrajinské uprchlíky

09.06.2022

Krajská knihovna Karlovy Vary se uchází o grant na realizaci kurzu českého jazyka pro ukrajinské uprchlíky. Většina z nich nechce být nikomu na obtíž, rádi by se co nejdříve adaptovali v novém prostředí a našli si práci. V Karlových Varech a okolí žije v současné době kolem 7 tisíc běženců. O kurzy češtiny mají obrovský zájem. Firmy budou moci využít kurzů pro své ukrajinské zaměstnance.

Knihovna zkontaktovala lektorku, která jim připraví pětitýdenní intenzivní kurz „na míru“. Jeho účastníci se naučí základní konverzaci na různá témata tak, aby byli schopni dorozumět se v běžných životních situacích. Kurz se bude konat dvakrát týdně 90 minut a bude zdarma. Jeho kapacita je 50 osob. Absolventi kurzů si rozšíří znalosti a jejich začlenění do běžného života v České republice bude přínosem pro obě strany.

Projekt krajské knihovny Karlovy Vary soutěží s dalšími 4 projekty o postup do finále. Je spuštěna sbírka pro veřejnost.

Projekt, který získá nejvíce peněz, dostane od ČSOB 50 000 Kč, dále pak 40 000 Kč, 35 000 Kč, 25 000 Kč a poslední 10 000 Kč. Proto je nutné nyní vybrat co nejvíce peněz, abych mohl být otevřen kurz českého jazyka pro ukrajinské uprchlíky (od září/října). Pokud se vybere více peněz, bude se moci realizovat více kurzů.

Podpořte prosím sbírku a pomozte knihovně získat finanční podporu na kurzy ČJ pro ukrajinské uprchlíky. Informace jsou níže ke stažení (číslo účtu, VS atd.). Kurzy budou pro uprchlíky zdarma. Sbírka končí 5. 7. 2022

Informace o projektu a sbírce zde: https://csobpomaharegionum.csob.cz/detail-projektu/2133-intenzivni-kurz-ceskeho-jazyka-pro-ukrajince