Senátoři schválili vládní návrhy související s koronavirem

26.03.2020

Senátoři včera na mimořádné schůzi schválili a podpořili všechny vládní návrhy zákonů související s koronavirem ve znění, které mu předložili poslanci.

Pro podnikatele je důležitá především tato nová legislativa:

  • Dochází k odložení startu poslední vlny EET o 3 měsíce od ukončení nouzového stavu, tedy nejdříve k 1. červenci 2020.
  • Stát bude vyplácet ošetřovné za celou dobu uzavření škol kvůli koronavirové krizi, a to rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Rodič dostane 60 procent redukovaného vyměřovacího základu, a to i zpětně. Příspěvek státu dostanou i OSVČ.
  • Odpouští se na půl roku zálohy na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ od března do srpna 2020. Minimální měsíční záloha na sociální pojištění letos činí 2544 korun, na zdravotní 2352 korun. Živnostníkům tedy stát odpustí celkem 29 376 korun. Odsouvá se termín podání přehledu o příjmech a výdajích zdravotním pojišťovnám.

Předpokládáme, že všechny parlamentem projednané zákony urychleně podepíše i prezident republiky, a nová legislativa vstoupí brzy v platnost. Poté pro Vás Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje připraví stručný přehled schválených programů a opatření pro pomoc podnikatelům.