Včasné přijetí nové stavební legislativy je v zájmu všech

19.02.2021

Hospodářská komora odmítá politikaření v době schvalování nového stavebního zákona. Reaguje tak na dnešní mediální prohlášení Svazu měst a obcí ČR, které navrhuje odložení projednávání této klíčové legislativy po letošních sněmovních volbách. Komora takový krok považuje za hazard s českou ekonomikou, která pro rychlé zotavení po koronakrizi potřebuje mimo jiné právě pružnou a efektivní stavební legislativu. 

„Takto zásadní norma pro celou zemi nemůže být zneužívána pro politikaření a individuální zájmy politiků nebo jakýchkoliv organizací. V sázce je udržitelnost našeho hospodářství v současné těžké době. Česká republika potřebuje nový a kvalitní stavební zákon co nejdříve. Nehledě na to, že s novou politickou reprezentací hrozí návrat celé rekodifikace na začátek. Celá dosavadní tvrdá práce stovek lidí by tak přišla vniveč,“ varuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Rekodifikace stavebního práva se připravuje nepřetržitě od roku 2017 a i díky odbornému zapojení Hospodářské komory se harmonogram přijetí a platnosti stavebního zákona zkrátil o tři roky.

Výtky, které ve svém prohlášení Svaz měst a obcí ČR uvádí, považuje Hospodářská komora za neodůvodněné a nepravdivé. „Navíc ani podle dostupných informací nejsou názory zástupců municipalit jednotné. Hospodářská komora eviduje celou řadu podporujících vyjádření, a to i ze strany některých měst a obcí, aby nebyl proces rekodifikace jakkoliv prodlužován. Za nás tedy platí heslo: Dokončit včas! uzavírá Dlouhý.