Vladimír Dlouhý: Politického divadla už bylo dost

02.08.2021

Paní ministryně Maláčová nedávno napochodovala do továrny na výrobu holítek s komandem třiceti inspektorů a dalšími dvaceti ozbrojenými policisty, celníky a s kandidátem ČSSD Matějem Stropnickým. Je to asi tak stejné, jako kdyby ministr zdravotnictví nakráčel uprostřed zákroku do operačního sálu v nemocnici.

Volby jsou za dveřmi a již jsme si navykli na různá představení. Paní ministryně si navíc naordinovala silnou dávku třídní nenávisti a vyrazila na výlety s doprovodem jako v Severní Koreji do podniků, které se nemohou bránit a musí podle zákona tuto milou návštěvu strpět. Nedělejte však z lidí hlupáky, když tvrdíte, že producírování v podnicích a focení selfíček při kontrole ve fabrikách není předvolební kampaní.

O to povážlivější ale je, že v této předvolební agitce dochází ke zneužití státní kontroly, která by si měla zakládat na nestrannosti. Možná se chce paní ministryně práce jen podívat, jak ta skutečná práce opravdu vypadá, nevím.

Zarážející také je, že ministryně a její poradce zdůvodňují svou přepadovku kontrolou dodržování zákona a práv zaměstnanců, ale sami přitom zákony porušují, když bez souhlasu zaměstnanců pořizují během kontroly fotografie a zveřejňují je na svých profilech na sociálních sítích. I zaměstnavatel je určitě radostí bez sebe, že mu poradce ministryně fotí výrobní proces a snímky dává k dispozici konkurenci.

Podle kontrolního řádu, kterým by se inspekce měla řídit, má kontrolující nebo přizvaná osoba povinnost zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o kterých se dozvěděla při kontrole, a nezneužívat získané informace. Rovněž asi bude v rozporu s pravidly přítomnost ministryně v blízkosti strojů; nepovolaná osoba nemá ve výrobním prostoru co dělat, a pokud tam je, porušuje bezpečnost práce.

Brzy budou sněmovní volby a dojde k zúčtování práce našich politiků za poslední volební období. Přepadovky paní ministryně v podnicích dokazují ale jen to, že se problémům zaměstnanců čtyři roky nedostatečně věnovala a teď se snaží na sebe strhnout mediální pozornost za každou cenu. Bohužel i za cenu, že ve společnosti vyvolává nenávistnou atmosféru vůči zaměstnavatelům, které označuje „až za zločince“, zacházející se zaměstnanci „jako s onucemi“.

Ministryně práce ekonomice naší země škodí. Zvyšuje podnikatelům náklady, zatímco ti jsou při pandemii na hraně ziskovosti, měli by investovat a nemohou lidi lépe zaplatit. Tím škodí i zaměstnancům, především těm kvalifikovaným. A pod tlakem voleb ji není schopen zkrotit ani premiér, který je bývalý úspěšný podnikatel a v kterého řada dalších podnikatelů vkládala naději.

Čtyři roky paní Maláčové vysvětlujeme, že jako ministryně práce by měla řešit i problémy zaměstnavatelů, trh práce netvoří jen nekvalifikovaní lidé, pracující za minimální mzdu. Čtyři roky ji upozorňujeme na závažné problémy, především na nedostatek lidí i na vysoké odvody na zdravotní a sociální pojištění. Odpovědí bylo vždy jen arogantní přesvědčení o vlastní pravdě.

Neobhajuji zaměstnavatele, kteří zákony porušují, kontroly i pokuty být musí. Odsuzuji politické divadlo, které ministryně a její poradce hrají, lhaní o motivaci kontrol, zneužívání státního úřadu pro předvolební kampaň a dehonestující útoky na zaměstnavatele. A nabubřelé prohlášení, že se v tom bude pokračovat. Je to hanebné a už toho bylo dost.

Vladimír Dlouhý
prezident Hospodářské komory České republiky

Publikováno 26. července 2021 v Deníku
Elektronicky také na blogu Hospodářské komory