Zařídili jsme pro vás v roce 2021

04.01.2022

BOJOVALI JSME ZA DŮSTOJNÉ KOMPENZACE PRO FIRMY
Komora během jednání s ministerstvy prosazovala spravedlivé parametry kompenzačních programů pro podnikatele zasažené opatřeními proto covidu-19. Například díky kompenzačnímu bonusu nebo programu Covid Nepokryté náklady nemusely firmy končit s byznysem.

PROSADILI JSME DVOJNÁSOBNÝ LIMIT PRO PLATBU DPH
Vláda vyslyšela doporučení hospodářské komory a schválila navýšení limitu pro plátcovství DPH na 2 miliony korun. Až 100 tisíci podnikatelů tak ubyde administrativa spojená s DPH.

FORMULOVALI JSME 34 DOPORUČENÍ VZNIKAJÍCÍ VLÁDĚ
Hospodářská komora vedla jednání se členy nového koaličního kabinetu, aby její program byl pro firmy přívětivý. Už na svém sněmu proto představila 34 doporučení nové vládě z několika oblastí podnikání. Jejich seznam je k dispozici na webu komora.cz.

PO 12 LETECH SE DÍKY NÁM ČESKÁ REPUBLIKA ÚČASTNILA EUROSKILLS
Hospodářská komora vyslala český reprezentační tým na prestižní mezinárodní soutěž technických dovedností Euroskills, kde reprezentanti v mezinárodní konkurenci vybojovali přední příčky. Aktuálně se Komora připravuje na další ročník Euroskills, který proběhne v roce 2023 v ruském Petrohradu.

VÝRAZNĚ JSME PŘIBLÍŽILI MISTROVSKOU ZKOUŠKU
Vláda ČR schválila ve spolupráci s Komorou připravovaný koncept mistrovské zkoušky. Ta přispěje ke zvýšení prestiže řemesel, pomůže k náboru učňů do odborných škol a zákazníci získají nové záruky kvalitně odvedené řemeslné práce. Finální schválení mistrovské zkoušky bude Komora prosazovat v nově ustavené sněmovně.

PROSADILI JSME JEDNODUŠŠÍ STAVEBNÍ ŘÍZENÍ
Díky novému stavebnímu zákonu, který by měl platit od roku 2023 a na kterém se odborně podílela Hospodářská komora, by se měly výrazně zjednodušit a urychlit stavební projekty. Novou  legislativu v letošním roce schválil parlament a podepsal prezident republiky.

POMOHLI JSME FIRMÁM ZAJISTIT 20 TISÍC PRACOVNÍKŮ Z UKRAJINY
Žádosti o téměř 20 tisíc zaměstnanců z Ukrajiny vyřídila během letošního roku Komora pro české firmy, které tak kvůli nedostatku lidí nemusí odmítat zakázky. Komora také zpracovala žádosti o dalších více než 2 tisíce zaměstnanců z dalších států.

TAKÉ V DOBĚ COVIDU JSME FIRMÁM UMOŽNILI KONTAKT ZE ZAHRANIČNÍMI PARTNERY
V době nemožnosti cestování Hospodářská komora uspořádala 20 online konferencí, během kterých na 500 podnikatelů mohli vést online B2B jednání s potenciálními zahraničními partnery. Zároveň Komora uspořádala mise do 8 zemí.

SENÁT NA DOPORUČENÍ KOMORY VYSTAVIL ŽLUTOU KARTU KLIMATICKÉ POLITICE EU
Na domácí i evropské úrovni Komora připomínkovala projekt Fit for 55 i Green Deal. Mimo jiné prosazuje, aby jaderná energie dostala status ekologického zdroje a Česká republika si tak zachovala energetickou soběstačnost a konkurenceschopnost.

FÉROVOU KONTROLOU PROTI MINISTRYNI MALÁČOVÉ
Hospodářská komora vydala leták Férová kontrola, který byl návodem pro podnikatele, které navštívila inspekce práce na pokyn ministryně práce Jany Maláčové. Firmám mimo jiné objasnil, na co mají kontroloři nárok, a na co nikoliv.

8 PŘEDVOLEBNÍCH DEBAT ZHLÉDLO 4 200 PODNIKATELŮ
Hospodářská komora pomáhala podnikatelům během předvolebních online debat zorientovat se v programech stran a hnutí v klíčových oblastech byznysu. Během roku uspořádala celkem osm předvolebních debat k energetice, vzdělávání, zdravotnictví nebo dopravní infrastruktuře.

https://www.komora.cz/uspechy/