Zástupci Komory jednali s ministrem zdravotnictví

01.10.2020

Zpřísňující se preventivní opatření proti šíření koronaviru ve školách mohou výrazně omezit klíčový odborný výcvik technických oborů na učilištích, středních odborných školách i ve firmách. Shodli se na tom prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a další členové prezidia Komory na jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Šéf resortu proto přislíbil, že odborné praxe na středních školách po plánovaném úplném 14denním uzavření škol opět obnoví. 

„Velmi oceňuji, že ministerstvo zdravotnictví otevřeně jedná s reprezentanty podnikatelů a řeší jejich oprávněné obavy. Naše ekonomika už před pandemií trpěla nedostatkem technicky vzdělaných absolventů. Zavření středních škol a učilišť včetně praktické výuky by proto mělo dopad na celé hospodářství, které se i kvůli nedostatku kvalifikovaných řemeslníků může z krize dostávat mnohem déle,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že zachování odborného výcviku a praxe ve firmách může být v době pandemie navíc přínosem pro podniky postižené absencí zaměstnanců z důvodu karantény.

Kromě problematiky odborného výcviku jednali reprezentanti Komory s ministrem zdravotnictví také o nutnosti dodržování hygienických a protiepidemických pravidel ve firmách. Hospodářská komora už v minulém týdnu proto vydala 8 doporučení firmám a živnostníkůmaby účinně předcházeli nákaze ve svých provozech, a zabránili tak případné karanténě. 

„Apeluji na všechny podnikatele, aby dodržovali nouzová opatření, především používání roušek a dezinfekčních prostředků a zajistili zachování odpovídajících rozestupů. Jakkoliv je to v řadě případů obtížné, je to nutné. Nejde však jen o podnikatele, ale i o zákazníky. Čím méně budeme my všichni disciplinovaní, tím déle budou trvat nouzová opatření a tím větší budou negativní dopady na podnikatele a celou ekonomiku“, zdůraznil Vladimír Dlouhý.

„Hospodářská komora už prakticky od března, kdy pandemie koronaviru začala, pravidelně podnikatele v České republice informuje o všech klíčových opatřeních, novinkách nebo možnostech státní pomoci, ať už na webu nebo pravidelnými newslettery. Je v zájmu celé ekonomiky i firem, abychom dokázali ve firmách udržet zdraví zaměstnanců,“ popisuje viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský.

Během jednání došlo také na otázku alespoň částečného proplácení testů na covid-19 českým zaměstnavatelům, kteří chtějí dobrovolně testovat své pracovníky, ze strany zdravotních pojišťoven. „Toto téma nicméně aktuálně není podle ministerstva zdravotnictví zatím na stole. Jsem však připraven tuto problematiku otevřít na dalších jednáních s vládními představiteli a epidemiology,“ dodává Dlouhý.