ZŠ Toužim navštívila Witte Ostrov

03.04.2023

V rámci polytechnického vzdělávání žáků připravila Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje pro žáky 8. tříd velmi zajímavou aktivitu. Žáci navštívili moderní výrobní závod WITTE Ostrov, který se zabývá výrobou zamykacích systémů pro automobilový průmysl. Nabízí techniku pro moduly zadních dveří, uzávěry ke sklápěcím střechám, multifunkční lišty, ochranné hrany dveří a aktivní bezpečnostní systémy sedadel. Výsledkem práce inženýrů jsou náročné produkty, které jedinečným způsobem propojují mechaniku a elektrotechniku a nacházejí se téměř ve všech značkách automobilů.

Po příjezdu do výrobního závodu jsme se rozdělili do 2 skupin, vyfasovali jsme všichni reflexní vesty a ochranné špičky na boty. V úvodní části nás manažerky seznámily s historií závodu a výrobním programem. Manažerky měly připravené pro žáky videoprojekce se spoustou zajímavostí o závodě, jeho historii, benefitech pro své pracovníky atd. Na závěr jsme si ověřili získané informace v testu, který žáci řešili na svých chytrých telefonech.

Nejlepší a nejrychlejší řešitelé Martin, Adam a Pepa obdrželi za svůj výkon krásné termosky s logem firmy, ale i ostatní žáci obdrželi drobné upomínkové předměty – zápisníky a tužku.

V druhé části jsme se podívali přímo do výrobního provozu, kde jsme navštívili lakovnu, skladovací prostory a výrobní linky. Všude samí roboti, vozíky vybavené GPS, které samy odvážely výlisky, bez zásahu lidské práce – i takový je trend v dnešní moderní době, kdy lidskou práci ve velké míře nahrazují plně automatizované stroje a roboti.

Velké uplatnění zde najdou absolventi středních škol, seřizovači, průmyslováci atd. Není vyloučeno, že zde někdy někdo najde i pracovní uplatnění, protože tato firma má co nabídnout zájemcům o práci.

Akce byla pro žáky zdarma a poděkování si zaslouží p. Kulhánková, která pro nás prostřednictvím KHK KK celou akci připravila a zorganizovala.

A na závěr – pochvalu si zaslouží všichni žáci, kteří se zúčastnili, a hlavně jim vysekly poklonu paní manažerky za jejich super práci při testu, vzájemné spolupráci a velmi pěkné chování.

J. Váňová, Mgr. S. Málková – žáci 8.A, 8.B