Hospodářská komora pomáhá lidem z Ukrajiny překonat jazykovou bariéru

03.06.2022

Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) pořádá další kurzy češtiny pro obyvatele Ukrajiny, kteří si v regionu našli zaměstnání. Aktuálně je spuštěno šest kurzů, které navštěvuje víc než stovka lidí z 12 firem.

KHK KK reaguje na příliv ukrajinských občanů od samého začátku ruské invaze. Nejprve zorganizovala průzkum, ve kterém zjišťovala zájem zaměstnavatelů poskytnout práci lidem prchajícím před válkou. Poté zřídila v asistenčním centru pro uprchlíky JobPoint, ve kterém nabízela volné pracovní pozice. A nyní uspořádala již několikátý kurz češtiny pro ukrajinské zaměstnance firem v regionu.  „Aktuálně máme spuštěno šest kurzů, které jsme mohli uspořádat díky finanční podpoře od Nadace Rotary a Karlovarského kraje. Tyto kurzy navštěvuje přibližně 120 zaměstnanců firem z regionu,“ uvedla ředitelka KHK KK Lenka Mansfeldová. „Neznalost českého jazyka bývá v zaměstnání největším problémem. A protože víme, že pro většinu zaměstnavatelů je složité, aby sami pořádali jazykové kurzy, snažíme se jim i tímto způsobem pomoci. V kraji našly zaměstnání už více než dva tisíce uprchlíků z Ukrajiny, kteří pracují hlavně ve výrobě, ale také třeba ve službách nebo logistice,“ řekla.

A firmy tuto nabídku přijímají s povděkem. „Velmi nám tyto kurzy pomáhají, protože jazyková bariéra je značná. Našim zaměstnancům z Ukrajiny to navíc usnadní adaptaci nejen v zaměstnání, ale i v běžném životě,“ řekla Eva Drozdeková, koordinátorka pomoci válečným uprchlíkům ze společnosti Františkovy Lázně AQUAFORUM. Pro většinu pracovních pozic je nezbytná alespoň základní znalost českého jazyka. „Odstranění jazykové bariéry znamená i širší nabídku pracovních míst, o které se mohou ukrajinští občané ucházet. Bohužel jsou některé profese, zejména ve zdravotnictví, legislativně omezené,” doplnila Jindřiška Landová ze společnosti Františkovy Lázně AQUAFORUM.

Nabídku jazykových kurzů od KHK KK využili také noví zaměstnanci Nemocnice Sokolov. „Ocenili jsme posílení vlastních kurzů, protože cizinci o češtinu jevili velký zájem. Chtějí se co nejdříve začlenit jako řádná pracovní síla ve svém oboru,“ potvrdila Klára Veselá, personalistka Nemocnice Sokolov. Už před válkou zde zaměstnávali 30 pracovníků z Ukrajiny, nyní se jejich počet zvýšil na 45.

Zkušenosti s pracovníky z Ukrajiny měla už před ruskou invazí společnost WITTE Ostrov. „V souvislosti s konfliktem na Ukrajině jsme přijali 10 pracovníků z řad rodinných příslušníků našich zaměstnanců, které zaměstnáváme v režimu Ukrajina již od roku 2017. Celkem aktuálně zaměstnáváme zhruba 120 zaměstnanců z Ukrajiny, a to převážně na pozici operátorů výroby, ale řada z nich se osvědčila také na pozicích manipulačních dělníků, na technických pozicích ve výrobě, nástrojárně, kvalitě a také na pozici production manufacturing engineera,“ uvedla Šárka Kutišová, HR Business Partner Witte Ostrov.

AZUS Březová je rodinná firma, která se také rozhodla podat pomocnou ruku uprchlíkům z Ukrajiny. Zaměstnání nabídli třem mladým ženám, které nyní zastávají pomocné práce ve výrobě a pomáhají s úklidem. „Slečny, které jsme zaměstnali, jsou zároveň ubytované v naší rodině. Chtěli jsme jim pomoci, aby se mohly co nejdříve začlenit do společnosti. Díky práci mají zajištěný přivýdělek a zároveň přijdou na jiné myšlenky,“ vysvětlila Lucie Trčková, obchodní manažerka společnosti AZUS Březová. Za kurzy, které KHK KK pořádá, jsou proto velmi rádi.

A jak kurzy hodnotí jejich účastníci? „Do prvního kurzu jsem se nedostala, protože se rychle zaplnil. Jsem proto velmi ráda, že se konají další. Velkou výhodou pro mě je, že nemusím nikam zdlouhavě dojíždět,“ uvedla paní Nataša, která pracuje ve společnosti Františkovy Lázně AQUAFORUM. S kurzem je spokojená také paní Hanna pracující ve firmě AZUS Březová: „Je profesionální, jsem moc ráda za jeho zajištění. Díky zkušeným lektorkám navíc hodiny výuky hezky utíkají.“ První čtyři lekce má za sebou také pan Oleg z Witte Ostrov: „S výukou jsem moc spokojený,“ řekl.